Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertisment din partea specialiștilor: În viitor apa potabilă va fi din ce în ce mai puțină și mai scumpă

Avertisment din partea specialiștilor, după ce Universitatea din Stockolm arată într-un studiu că apa de ploaie nu mai este potabilă nicăieri în lume. Un profesor român, doctor în inginerie chimică, spune că generația actuală se va confrunta în viitor cu o criză a apei potabile, care nu doar că va fi din ce în ce mai puțină, dar și mai murdară și mai scumpă.

Apa otrăvită din ploaie afectează apa pe care o bem

Apa otrăvită din ploaie afectează apa pe care o bem, ceea ce poate duce la numeroase boli, atrage atenția expertul.

Cercetătorii suedezi au analizat date începând cu anul 2010. Au descoperit inclusiv în Antarctica sau pe Platoul Tibetan, zone considerate intacte până acum, niveluri crescute de substanțe chimice toxice în apa de ploaie. Au fost denumite „substanțe chimice eterne”, din cauză că se dezintegrează extrem de lent.

Ștefan Voicu, profesor universitar doctor, Departamentul de Chimie Analitică și Ingineria Mediului: „Compușii florurați sunt folosiți la acoperiri de tigăi, acoperire de diverse materiale, care să dea rezistență termică, ori ei apar în apa de ploaie numai când noi aruncăm necorespunzător materialele respective. Nu le reciclăm cum trebuie.”

Profesorul universitar Ștefan Voicu de la Departamentul de Chimie Analitică și Ingineria Mediului explică de ce apa de ploaie poluată ne afectează în mod direct.

Ștefan Voicu, profesor universitar doctor, Departamentul de Chimie Analitică și Ingineria Mediului: „Există sute și mii de tone de microplastice în atmosferă. În momentul când plouă, toate substanțele acestea sunt antrenate de apa de ploaie și aduse la nivelul solului. De la nivelul solului ele ajung în pânza freatică și automat în apa pe care o bem.”

Tehnologiile de filtrare a apei nu permit îndepărtarea acestor substanțe periculoase

Tehnologiile de filtrare a apei, existente în prezent, nu permit îndepărtarea acestor substanțe periculoase, spun la unison experții în controlul calității apei.

Dan Rădulescu, inginer hidrotehnist, expert internațional în controlul calității resurselor de apă: „Și-au găsit locul, așa cum arată studiul suedez, au dus la poluarea solului, a resurselor de apă și și-au găsit locul în sistemele de distribuție ale apei potabile. Problemele sunt foarte serioase, cu consecințe serioase, pentru că, pe lângă probleme de cancer, creează un risc crescut de probleme la glanda tiroidă, în general pe sistemul limfatic al omului. Vă dați seama că și animalele au probleme similare.”

Ștefan Voicu, profesor universitar doctor, Departamentul de Chimie Analitică și Ingineria Mediului: „Vorbim de dimensiuni de câțiva microni, adică extrem de mici, dar dimensiunile acelea de câțiva microni, odată ajunse în rinichi, rinichiul nu le poate elimina. Nu sunt alarmiste. Aceasta este realitatea în care trăim: în ultimii 150 de ani au fost emisii de carbon cât în ultimii un million cinci sute de mii de ani.”

Specialiștii spun că în viitor apa potabilă va fi din ce în ce mai puțină și mai scumpă

Ștefan Voicu, profesor universitar doctor, Departamentul de Chimie Analitică și Ingineria Mediului: „Generația noastră sigur va avea probleme cu apa potabilă. Cine are acum 40 de ani, în timpul vieții va experimenta o criză a apei potabile. Apa va deveni din ce în ce mai murdară și din ce în ce mai greu de purificat. Chiar dacă e cea mai răspândită substanță de pe glob nu ne va folosi la nimic. Atenție, putem dezvolta tehnologii să o facem mai curată, dar asta înseamnă ca va deveni din ce în ce mai scumpă. Apa de băut este posibil, ca în cursul vieții noastre, să devină mai scumpă față de cum este o băutură spirtoasă, în acest moment.”

30% din rezerva planetei de apă potabilă se află în Canada.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE