Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O echipă de cercetători de la Universitatea Princeton a descoperit că ouăle pot fi folosite pentru a filtra microplasticele și sarea din apă, potrivit euronews.com.

Oul este un aliment de bază la mesele de mic dejun din întreaga lume, însă s-a dovedit a fi și un aliat puternic în lupta împotriva poluării.

Potrivit noilor cercetări revoluționare, albușurile liofilizate și supraîncălzite pot elimina sarea și microplasticele din apa de mare cu o eficiență de 98% și, respectiv, 99%.

„Albușurile au funcționat chiar dacă au fost prăjite mai întâi pe aragaz sau bătute”, a spus Sehmus Ozden, unul dintre autorii lucrării publicate în Materials Today.

Cum pot oamenii de știință să folosească albușurile de ou pentru a filtra apa?

Albușurile de ou sunt un sistem complex de proteine ​​aproape pure. Când sunt liofilizate și încălzite la 900 de grade Celsius într-un mediu fără oxigen, ele formează o structură interconectată de fire de carbon și foi de grafen.

Această structură „aerogel” acționează ca o sită cu ochiuri foarte strânse, cernând microplasticele sau sarea din apă.

Oamenii de știință au încercat o serie de opțiuni înainte de a ajunge la ouă.

Profesorul Craig Arnold, unul dintre cercetători, a găsit inspirație pentru experimente în timpul unui prânz, la facultate.

„Stăteam acolo și mă uitam la pâinea din sandvișul meu și m-am gândit în sinea mea că acesta este exact genul de structură de care avem nevoie”, a spus el.

Echipa a încercat inițial să folosească pâine amestecată cu carbon pentru a filtra microplasticele. Niciuna dintre aceste metode nu a funcționat foarte bine, așa că cercetătorii au continuat să testeze ingredientele.

„Proteinele din albușuri au fost cele care au condus la structurile de care aveam nevoie”, a mai spus profesorul.

Microplasticele, particule minuscule de plastic de până la 5 mm lungime, sunt prezente peste tot. Potrivit unui studiu recent, oamenii consumă până la cinci grame de micro și nanoplastice în fiecare săptămână, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate.

Microplasticele, un pericol pentru sănătate

Particulele minuscule persistă în sângele uman, se găsesc în organe și pot afecta chiar și fătul. Cercetările sugerează că acestea ar putea fi capabile să declanșeze mutații, care pot conduce la apariția cancerului.

Totuși, ar fi nevoie de o cantitate imensă de ouă pentru a rezolva problema poluării, având în vedere că oamenii au produs peste 8,3 miliarde de tone de plastic. Însă dacă grupul de cercetare poate rafina procesul de fabricație, ar putea ajuta la purificarea apei la scară mai mare.

În timp ce ouăle cumpărate din magazin ar putea face parte din soluție, cercetătorii caută, de asemenea, să producă proteine ​​sintetice cu aceleași calități de filtrare.

Ar putea avea beneficii importante, spune Ozden, fiind semnificativ mai ieftin decât opțiunile existente.

„Cărbunele activ este unul dintre cele mai ieftine materiale folosite pentru purificarea apei. Ne-am comparat rezultatele cu acesta și este mult mai bine”, a concluzionat Sehmus Ozden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE