Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A fost creat pansamentul cu „senzor inteligent” care le spune medicilor cât de bine se vindecă o rană. Cum acționează dispozitivul

Trei studenți din Polonia au fost premiați anul acesta cu prestigiosul „James Dyson Award” pentru design pentru dezvoltarea unui senzor inteligent la pansamente care indică cât de bine se vindecă rana unui pacient.

Dispozitivul SmartHEAL este un pansament care monitorizează starea rănilor cronice și poate detecta infecția fără a fi îndepărtat și a perturba țesutul.

„De fiecare dată când scoateți pansamentul, introduceți noi agenți patogeni, riscați infecții, perturbați țesutul, încetinind procesul de vindecare și, cel mai important, este foarte incomod pentru pacienți. Este dureros. Cu SmartHeal poți vedea sub pansament fără a-l scoate”, a explicat Tomasz Raczynski, unul dintre cei trei doctoranzi de la Universitatea de Tehnologie din Varșovia din spatele invenției.

SmartHEAL oferă medicilor și pacienților o piesă cheie de date - nivelul pH-ului unei răni - care le poate spune cum se vindecă o rană.

Echipa spune că, atunci când au auzit despre legătura dintre pH-ul unei răni și procesul de vindecare, și-au dat seama că ar putea rezolva o problemă care afectează aproximativ 2% dintre oamenii din țările dezvoltate, potrivit Centrului Național pentru Informații Biotehnologice din SUA.

„Invenția noastră se bazează pe un senzor de pH care este integrat în ipsos, iar acest senzor de pH ne permite să verificăm starea plăgii cronice și informează utilizatorul dacă ar trebui să schimbe pansamentul sau să păstreze pansamentul pe rană”, Dominik. Baraniecki, un alt membru al echipei, a declarat pentru Reuters.

Fiecare pansament are un monitor electronic de pH imprimat pe material și o antenă de identificare prin radiofrecvență (RFID) care poate comunica cu un telefon mobil sau o tabletă plasată în apropierea acestuia.

Echipa spune că sistemul pe care l-au construit poate fi produs în masă cu procesele actuale din industria textilă la un cost de doar câțiva cenți fiecare.

„Cea mai bună parte a tuturor este că, chiar și cu prototipurile noastre, folosim aceeași tehnologie de fabricație care este folosită în industria textilă, în producția de masă”, a spus Piotr Walter, electrochimist și unul dintre creatori

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE