Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambalaj pentru burgeri, realizat din alge. Inovația oamenilor de știință care vor să oprească poluarea cu plastic

Burgerii, cartofii prăjiți sau porțiile de nuggets din pui sunt considerate o gustare delicioasă de către numeroși oameni, însă prea puțini sunt conștienți că ambalajele folosite pentru livrarea mâncării de tip fast-food au impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Pentru a diminua poluarea cu plastic, o echipă de cercetători din Australia a realizat ambalaje din alge marine, un material despre care spun că poate fi reciclat la fel de ușor ca hârtia.

Produsele pe care le regăsim în localurile de tip fast-food sunt adesea învelite într-un ambalaj din plastic, rezistent la ulei. Acest tip de ambalaje contribuie la poluare, dar sunt acoperite și cu substanțe chimice dăunătoare mediului. Se numesc substanțe chimice perfluoroalchilate (PFAS), care sunt utilizate deoarece nu se lipesc de mâncare pe care o comandați.

Produse la nivel industrial, aceste chimicale se pot acumula în mediul înconjurător, precum și în organismul uman. De exemplu, numai în Marea Britanie, oamenii care consumă mâncare de tip fast-food generează 11 miliarde de deșeuri de ambalaje în fiecare an, potrivit Euronews.com.

Din fericire, cercetătorii au identificat o alternativă sustenabilă, mai exact folosirea algelor marine pentru a înlocui ambalajele din plastic.

Cum a fost conceput ambalajul pentru burgeri, realizat din alge

Cercetătorii Universității Flinders din Australia au încheiat un acord cu o firmă germană ce dezvoltă materiale bio, cu scopul de a crea un polimer pe bază de alge marine.

Noul tip de ambalaj poate fi reciclat la fel de ușor ca hârtia, a explicat dr. Zhongfan Jia, un cercetători în cadrul Institutului Flinders pentru Tehnologie și Știință la scară nanometrică.

„Extractele de alge marine au o structură similară cu cea a fibrelor naturale din care se fabrică hârtia. Noile noastre tratamente specializate sporesc capacitatea de rezistență la grăsimi a algelor marine prin modificări simple, fără a afecta în același timp biodegradabilitatea și nici reciclarea hârtiei acoperite”, a afirmat dr. Jia, conform sursei citate.

Algele sunt răspândite pe coasta din sudul Australiei. Compania germană de biomateriale „one * five” încearcă să extindă producția din laborator, la cea în volume mari în fabrică.

Acest produs ar putea ajuta la protejarea mediului înconjurător, a declarat Claire Gusko, cofondatorul companiei.

„Cu acest produs putem reduce poluarea cu plastic ce este dăunătoare. De asemenea, folosim materii prime care sunt regenerabile din punct de vedere ecologic.

Cultivarea algelor marine ajută la regenerarea naturală a mediilor marine, la reducerea gazelor cu efect de seră și la atenuarea eroziunii coastei”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE