Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Enceladus, una dintre lunile lui Saturn, are un potenţial ridicat de a fi locuibilă deoarece oceanul său ar putea fi bogat în fosfor dizolvat, un element important al vieţii, însă nedetectat pe această planetă a sistemului solar, după cum sugerează un nou studiu, informează duminică agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Fosforului, necesar pentru locuire

A doua lună descoperită în jurul lui Saturn, Enceladus, are o carapace groasă de gheaţă într-un ocean subglaciar, formând un înveliş în care oamenii de ştiinţă au găsit cinci elemente de bază ale vieţii: carbon, hidrogen, azot, oxigen şi sulf. Cu toate acestea, fosforul, un element esenţial, nu a fost găsit deocamdată.

Datorită absenţei fosforului, care este o componentă indispensabilă a oaselor, membranelor celulare şi ADN-ului la oameni şi animale, Enceladus a fost cândva considerat de comunitatea ştiinţifică internaţională drept nelocuibil.

Un grup internaţional de cercetători, condus de oameni de ştiinţă din China, a contrazis însă concluziile anterioare susţinând că a descoperit fosfor sub formă de fosfaţi în oceanul acestei luni.

În cadrul studiului, cercetătorii au creat un model de interacţiune apă de mare-rocă pentru a simula geochimia fundului oceanic stâncos al lui Enceladus. „S-a descoperit că apa oceanică de pe planetă este foarte alcalină (foarte sărată) şi lipsită de oxigen, asemănătoare cu apa gazoasă pe care oamenii o beau pe Pământ”, a declarat cercetătorul principal Hao Jihua de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China.

Un ocean de apă lichidă, prezent pe Enceladus

Într-un astfel de mediu gazos, ar dura aproximativ 100.000 de ani pentru ca fosforul să se dizolve din rocile lui Enceladus în ocean.

Hao a remarcat că un ocean de apă lichidă ar fi putut exista timp de mai bine de 100 de milioane de ani pe Enceladus. Având în vedere această istorie potenţial îndelungată, rocile planetei ar putea elibera în ocean cantităţi considerabile de fosfor.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Cu toate că deocamdată prezenţa fosforului nu este o certitudine, acest studiu oferă o referinţă ştiinţifică pentru explorări viitoare ale potenţialei existenţe a vieţii pe Enceladus, potrivit cercetătorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE