Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FOTO | NASA prezintă noi imagini cu Jupiter și sateliții săi, realizate de telescopul James Webb

Astronomii o numesc „zorii unei noi ere”: NASA a dezvăluit săptămâna aceasta primele imagini și date de la telescopul spațial James Webb, cel mai mare, mai puternic și mai complex telescop științific spațial construit vreodată, potrivit Euronews Next.

Au fost publicate noi fotografii realizate în timpul testelor de calibrare a telescopului spațial, care ne oferă o imagine fără precedent a planetei Jupiter, a cincea planetă de la Soare și cea mai mare din sistemul solar. 

Fanii lui Jupiter vor identifica unele caracteristici familiare ale gigantului gazos: inelele sale, trei dintre lunile sale, Europa, Thebe și Metis, precum și Marea Pată Roșie, „o furtună suficient de mare pentru a înghiți Pământul”, după cum spune NASA.

Pata iconică apare albă în această imagine din cauza modului în care a fost procesată imaginea în infraroșu a lui Webb.

„Combinate cu imaginile de câmp adânc publicate zilele trecute, aceste imagini ale lui Jupiter demonstrează întreaga cuprindere a ceea ce poate observa Webb, de la cele mai slabe și îndepărtate galaxii observabile până la planetele din propria noastră curte cosmică pe care le puteți vedea cu ochiul liber din curtea dumneavoastră”, a declarat Bryan Holler, om de știință la Space Telescope Science Institute din Baltimore.

O parte a testului a fost pentru a se asigura că telescopul poate urmări obiectele care se deplasează rapid prin sistemul solar, cum ar fi Jupiter.

De asemenea, testul a demonstrat că Webb poate fotografia detalii precum lunile și inelele din jurul unei planete atât de strălucitoare precum Jupiter.

„Nu mi-a venit să cred că am văzut totul atât de clar și cât de strălucitoare erau”, a declarat Stefanie Milam, cercetător adjunct al proiectului Webb pentru științe planetare.

Viitorul descoperirilor spațiale

Telescopul Webb este rezultatul eforturilor combinate a aproximativ 20.000 de ingineri, astronomi și tehnicieni pe parcursul a 30 de ani.

Proiectul de mai multe miliarde de dolari, un parteneriat între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană, urmărește să rezolve unele dintre cele mai mari mistere ale omenirii, cum ar fi structurile și originile universului nostru și locul nostru în el.

Astronomii speră că acesta va revoluționa înțelegerea universului, așa cum a făcut-o telescopul Hubble.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE