Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inovația care scade factura la căldură. Sistemul inventat de specialiști UPB folosește energie solară și geotermală

Specialiștii de la Facultatea de Energetică a Politehnicii București au găsit o soluție ingenioasă care contribuie la reducerea facturilor. Este vorba despre un sistem hibrid, care se bazează atât pe energia solară, cât și cea geotermală, și care poate încâlzi o suprafață de 400 de metri pătrați fără să utilizeze combustibilii fosili.

Inovația a plecat de la o problemă internă

O clădire în care se află un laborator al universității nu putea fi alimentată din sistemul centralizat de încălzire, pentru că se afla la capăt de rețea. A apărut oportunitea unui proiect european pentru creare unui nou sistem de încălzire.

Roxana Pătrașcu, profesor la Facultatea de Energetică din cadrul UPB: „S-a generat acest sistem hibrid geotermal-solar cu alimentare cu căldură și apă caldă de consum a cladirii, iar vara climatizare, deci alimentare cu frig.”

Sistemul hibrid bazat pe energie solară și geotermală funcționează de câteva luni. Un schimbător de căldură geotermal preia căldura din sol și o transmite unui sistem de pompe de căldură care produc apa caldă. Consumul de energie electrică al întregului proiect-pilot este asigurat de un sistem de panouri fotovoltaice instalate pe două dintre clădirile Facultății de Energetică.

100% energie regenerabilă

În prezent, clădirea-laborator de la care a pornit totul este încălzită 100% cu ajutorul energiei regenerabile.

Constantin Ionescu, director de proiect WEDISTRICT: „Sistemul are două componente majore. Cel termic e bazat pe două pompe de căldură geotermală care asigură apa caldă pe care o folosim pentru încălzirea acestei clădiri, laboratorul de resurse regenerabile, de 400 de metri pătrați. Surplusul de energie produs de sistem, dar neutilizat de clădire, este injectat în rețeaua de distribuție a căldurii din universitate.”

Sistemul prezintă, asadar, mai multe avantaje.

Constantin Ionescu, director de proiect WEDISTRICT: „Practic ajutăm într-o anumită măsură Universitatea cu căldură și, în același timp, avem o injectie de energie verde într-un sistem verde bazat 100% pe enegie fosilă.”

Sistemul care poate reduce facturile

Implementarea sitemului dezvoltat la Politehnică poate ajuta la reducerea substanțială a facturilor.

Roxana Pătrașcu, profesor la Facultatea de Energetică din cadrul UPB: „O instalație de dimensiunea celei pe care o avem poate fi folosită pentru alimentarea unui grup de zece apartamente.”

Specialiștii spun că proiectul lor ar putea fi replicat atât în sistemele centralizate, cât și în cazul consumatorilor casnici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE