Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii din Constanța au rămas fără apă caldă și căldură în prag de iarnă. Societatea care produce agentul termic în oraș a oprit producția după ce a rămas fără bani pentru achitarea gazelor.

Sistarea totală a apei calde vine după alte câteva luni în care locuitorii din oraș s-au spălat cu apă mai mult rece, din cauza numeroaselor avarii ale rețelei. Constănțenii vor plăti anul acesta mai mult decât anul trecut pentru gigacalorie, deși nu știu dacă vor primi sau nu căldură.

Jumătate din populație, afectată

Societatea Termoficare Constanța a anunțat printr-un comunicat că furnizorul de agent termic a rămas fără bani pentru plata gazelor și speră ca perioada lipsei apei calde să fie cât mai scurtă.

Situația a devenit deja insuportabilă, se plâng oamenii care își fac griji că la iarnă vor îngheța de frig în apartamente. 125 de mii de locuitori, racordați la sistemul public centralizat de încălzire sunt afectați în acest moment, adică aproximativ jumătate din populația orașului.

„Dacă aș fi mai tânără, aș pleca în altă țară, într-o țară civilizată”, spune o femeie.

„Nu ne vine (n. red. apa caldă) și când am dat drumul, am plătit 47 de lei un metru cub de apă rece în loc de apă caldă. Mai bine ca-n iad”, spune un bărbat.

Problema plății în avans

Pentru constănțeni, situația este cu atât mai gravă cu cât încă din luna august au apă caldă la robinete cu țârâita, avariile s-au ținut lanț la sistemul de termoficare. Rămâne de văzut când va fi achitată factura în avans pentru ca oamenii să aibă din nou apă caldă la robinete.

Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța: „Problema plății în avans este o problemă foarte gravă, întrucât noi nu avem tehnic posibilitatea să plătim în avans întreg sezonul rece, deoarece încasările la energie pe care le facem sunt reglementate în 45 de zile. Asta ar însemna să solicităm plata în avans pe noi urmează să o vindem ca să putem asigura plata în avans a gazelor naturale, este o aberație care ar trebui corectată la nivel guvernamental.”

Mii de oameni își fac griji pentru la iarnă și la Năvodari, asta după ce primăria orașului a desființat sistemul centralizat de încălzire din cauza lipsei banilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE