Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi prețuri pentru energie. Persoanele care consumă peste 255kWh ar putea beneficia de un preț fix

Modificarea ordonanței pe energie începe să prindă contur în Coaliție. Potrivit ultimelor calcule, consumatorii casnici care depășesc pragul de consum de 255 de kilowați oră ar putea beneficia de un preț fix, de 1 leu sau maxim 1 leu și 30 de bani pe kilowat oră, au declarat surse politice pentru Euronews.

O soluție care s-ar aplica celor peste 700 de mii de gospodării din această categorie de consum. În schimb, facturile românilor cu un consum mai mic, de cel mult 100 de kilowați oră, vor fi calculate la costul din actuala Ordonanța de Urgență, în vigoare de la 1 septembrie, de 68 de bani pe kilowat oră. Iar pentru un consum cuprins între 100 și 255 de kilowați oră, rămâne prețul de 80 de bani.

Prețuri plafonate până în 2024

Noua Ordonanță de Urgență, care ar trebui să fie gata până la finalul lunii noiembrie, ar urma să se aplice până la sfârșitul anului 2024.

În acest fel coaliția ar impune o piață semi-reglementată. Totodată, se va decide și ce preț vor plăti în continuare firmele și instituțiile publice.

O altă măsură discutată de coaliția de guvernare este și renunțarea la plafonarea de 400 de lei a prețului pentru un metru cub de lemn de foc, fiind necesară o nouă modalitate de compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE