Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția oficială a lui Patrick Mouratoglou, după ce Simona Halep a picat testul antidoping: „Vă pot asigura că este un model de integritate”

Publicat de: Ioana Tomescu

Antrenorul Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, a postat o reacție oficială după ce sportiva a fost depistată pozitiv cu roxadustat.

Tehnicianul a spun că în cei 30 de ani de activitate ai săi, este pentru prima oară când se confruntă cu o astfel de situație.

Mesajul integral al lui Patrick Mouratoglou:

„În primul rând aș vrea să spun ce șoc s-a produs în echipa noastră de când Simona m-a anunțat de testul pozitiv de la US Open. În aproape 30 ani de când lucrez cu sute de atleți profesioniști nu m-am confruntat niciodată cu o astfel de situație.

Apreciez faptul că oamenii din tenis care au lucrat cu Simona au vorbit deschis despre acest subiect. Vreau să le mulțumesc pentru faptul că au fost atât de vocali într-un moment atât de delicat. Cuvintele lor de pline de siguranță transmit un mesaj pe care îl susțin.

De la testul pozitiv al Simonei de săptămâna trecută, am fost cât se poate de rezervat. Mi-am folosit energia pentru a o ajuta și sprijini în a arăta adevărul zi de zi.

O cunosc foarte bine pe Simona și vă pot asigura că este un model de integritate. Este împotriva oricărei forme de dopaj și știu că nu i-a trecut niciodată prin cap să ia vreo substanță interzisă. Am încredere în ea 100%.

Împreună, vom lupta pentru a demonstra care este adevărul.”

Simona Halep, suspendată provizoriu după ce a picat testul antidoping

Simona Halep, cea mai bună jucătoare română de tenis, a scris, vineri, pe Instagram, că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la substanţa roxadustat.

„Începe cel mai dificil meci din viaţa mea: o luptă pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanţă numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică, lucru care a venit ca cel mai mare şoc al vieţii mele

În toată cariera mea, ideea de a trişa nu mi-a trecut nici măcar o dată prin minte şi este total împotriva valorilor cu care am fost educată. În faţa unei situaţii aşa de nedrepte, mă simt confuză şi trădată. Voi lupta până la sfârşit pentru a dovedi că nu am luat conştient substanţa interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală”, a scris Halep, fost lider mondial

Halep, care a câștigat două titluri de Mare Şlem, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), a ținut să precizeze că în acest caz nu este vorba de titluri şi bani, ci de onoarea sa.

„Nu este vorba de titluri sau bani. Este despre onoare şi despre iubirea pe care am dobândit-o pentru jocul de tenis în ultimii 25 de ani”, a mărturisit Simona Halep.

Ce este roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit EMA, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE