Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la "Coloana Infinitului" la "Babă Neagră": rețete moldovenești servite liderilor prezenți la summitul din Chișinău

Republica Moldova este gaza Summitului Comunității Politice Europene pe 1 iunie. Celor 47 de șefi de stat și de guvern le-a fost pregătită și o surpriză de ordin gastronomic.

Astfel, liderii vor servi mâncare moldovenească, pregătită exclusiv din produse autohtone, după rețete tradiționale reinterpretate.

Bucatele din meniul aflat pe masa înalților demnitari a fost degustat de cei mai buni critici culinari.

Ce conține meniul pregătit la Summitul Comunității Politice Europene

Astfel, aperitivul conține sarmale, cu umplutură de legume călite, în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată. Acest preparat va fi servit într-o versiune reinterpretată, dar va păstra gustul autentic.

Oaspeții vor fi serviți și cu o tocăniță de vinete și roșii, presărată cu pudră de vin din soiul Rară Neagră și usturoi negru, denumită "Roata Norocului", după roata de la carul cu boi, expusă în moșiile boierești și care este aducătoare de noroc, în tradiția moldovenească.

Meniul conține și colțunași din dovleac murat, cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean și icre de știucă.

De la "Coloana Infinitului" la "Babă Neagră" - pe masa înalților demnitari

În plus, pe mese va fi și mămăligă umplută cu brânză de burduf, însă această mămăligă este una specială, pentru că este fiartă în zer obținut din lapte bătut și prelucrată după principii japoneze, garnisită cu brânza de burduf, dar și cu trufe negre și caș afumat.

Vor exista și rulouri de cartof, umplute cu zacuscă, făcută ca la Bulboaca, presărată cu boia afumată și cu semințe de floarea soarelui și arpagic verde.

Doar la felul principal, bucătarii au ținut cont de preferințele oaspeților. Astfel, vor exista mâncăruri vegetariene, precum acel "păstrăv de fag", făcut în stil moldovenesc, care este, de fapt, ciupercă pleurotus.

Va exista pește, precum sturion în stil moldovenesc, dar și alte tipuri depreparate din carne, precum mușchiuleț de miel, cu frunze de varză.

Invitații vor putea servi și renumita "Coloana Infinitului", care conține morcov și țelină, sos glazurat de struguri din soiul Saperavi, sos de hribi cu ulei, ceapă verde și un buchet de ierburi cu flori de sezon și hrean.

Desertul va fi și el o specialitate locală tradițională, numită "Babă neagră", cu înghețată din vin Merlot, alături de un sos de vanilie, jeleu din suc de struguri, dar și un Ice Wine Riesling din anul 2018.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE