Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: cafeaua espresso poate agrava problemele cu colesterolul. Care este cea mai recomandată cafea

Cafeaua este una dintre băuturile preferate în toată lumea, iar beneficiile sale sunt cunoscute. Însă un nou studiu a demonstrat că există un tip de cafea - sau, mai exact, o modalitate de preparare a cafelei - care are legătură directă cu nivelul colesterolului din organism.

În general, cafeaua este bogată în antioxidanți, însă, pentru persoanele care au probleme cu colesterolul, consumul acestei băuturi nu face decât să agraveze acest aspect.

Consumul de cafea espresso ar agrava problemele cu colesterolul

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul de cardiologie Open Heart, făcut pe mai mult de 21.000 de persoane cu vârsta medie de 56,4 ani, cei care obișnuiau să bea cafea sub formă de espresso aveau un nivel mai ridicat al colesterolului.

Explicația reiese tocmai din modul de filtrare. Cafeaua espresso este filtrată mai mult, iar uleiurile și alte substanțe benefice din cafea nu reușesc să ajungă în proporție prea mare în băutura rezultată.

Studiul se referă la cei care consumă 3-5 căni de espresso pe zi.

Însă asta nu înseamnă că nu este recomandat consumul de espresso, ci că acesta trebuie să fie unul moderat. Astfel, mai mult de un espresso pe zi ar putea dăuna, iar cei care vor să evite creșterea colesterolului ar trebui să evite și acest tip de cafea.

Cea mai recomandată cafea e cea făcută la presa franceză

În contrast, cafeaua făcută la presa franceză s-a dovedit a fi cea mai recomandată, pentru că permite grăsimilor benefice să ajungă în organism.

"Îndrumarea pacienților să treacă de la cafeaua făcută la aparat cu piston sau de la alte tipuri de cafea nefiltrată la cafea filtrată sau instant ar putea deveni parte dintr-o intervenție în stilul de viață, cu scopul de a scădea nivelul colesterolului seric", susține Maja-Lisa Lochen, citată de Medscape. Lochen este unul dintre autorii studiului, în cadrul Universității Arctice din Tromso (Norvegia).

Însă Amanda Lane, de la Healthful Lane Nutrition, susține că "proporția celor care au colesterol mai mare după consumul de espresso este mică".

În general, cafeaua este bună în special pentru persoanele care nu consumă suficiente fructe și legume pentru a-și asigura aportul necesar de antioxidanți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE