Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Vremea extremă ar putea face cafeaua să aibă un gust mai prost și să fie mult mai scumpă

Un nou raport avertizează că lumea va trebui să își reducă dependența de cafea pe măsură ce încălzirea globală se accentuează.

Chiar și în cazul în care creșterea temperaturilor globale se limitează la 1,5ºC, terenurile potrivite pentru cultivarea cafelei se vor reduce cu 54% până la sfârșitul secolului.

Acest lucru va avea consecințe devastatoare pentru agricultorii care depind de cafea pentru a-și asigura existența în țări precum Brazilia, Etiopia și Vietnam.

De asemenea, va afecta gustul, disponibilitatea și prețul cafelei - precum și afacerile asociate, cum ar fi cafenelele din Europa.

"Micii cultivatori de cafea se află în prima linie a crizei climatice, deși au contribuit foarte puțin la problema încălzirii globale", a declarat Patrick Watt, directorul executiv al Christian Aid, agenția internațională de dezvoltare care a realizat raportul.

Organizația non-profit spune că este timpul ca țările bogate să sprijine fermierii din țările mai sărace afectate de schimbările climatice.

Cum este afectată cafeaua de schimbările climatice?

Temperaturile în creștere, precipitațiile neregulate, bolile, seceta și alunecările de teren pun în pericol terenurile agricole. Experiența noastră este că, în anii în care ploile din prima parte a sezonului au fost slabe sau inexistente, înflorirea cafelei a fost, de asemenea, extrem de slabă", spune Mackson Ng'ambi, director executiv al Mzuzu Coffee Cooperative din Malawi. "Aceasta este acum o recurență frecventă".

Având în vedere că vremea extremă și dezastrele naturale sunt tot mai frecvente, cultivatorii de cafea și alți fermieri devin din ce în ce mai vulnerabili.

Acest lucru este valabil mai ales în țările în curs de dezvoltare, unde agricultorii sunt adesea slab recompensați pentru producția lor, iar efectele schimbărilor climatice sunt resimțite mai acut, potrivit Euronews Green.

"Impactul schimbărilor climatice asupra producției de cafea este la vedere, inclusiv prin nivelurile ridicate ale ruginii frunzelor de cafea", spune Yitna Tekaligne, manager de țară al Christian Aid în Etiopia.

Christian Aid a calculat că aceste condiții vor diminua cu 54,5 la sută suprafața de teren potrivită pentru cultivarea cafelei. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă creșterea globală a temperaturii va fi menținută în limita obiectivului Acordului de la Paris, care prevede o creștere de maximum 1,5 până la 2°C peste nivelurile preindustriale.

Brazilia și Vietnam furnizează mai mult de jumătate din cafeaua din Regatul Unit. Aceste două țări înregistrează cele mai mari efecte. Vietnamul a înregistrat temperaturi record de peste 44ºC la începutul acestei luni, iar experții în climă au avertizat că astfel de fenomene meteo extreme vor continua.

Producția de cafea în sine contribuie și ea la această criză. Cultivarea unui singur kilogram de cafea poate produce emisii de gaze cu efect de seră echivalente cu 15,33 kg de dioxid de carbon, potrivit cercetătorilor de la University College London (UCL).

Schimbarea modului în care este cultivată, transportată și consumată cafeaua ar putea reduce semnificativ această amprentă.

Se va scumpi cafeaua odată cu creșterea temperaturilor?

Creșterea temperaturilor va afecta probabil prețul cafelei în următorii ani.

Mackson susține că această creștere a costurilor ar trebui să se răsfrângă deja asupra consumatorilor.

"Prețul global al cafelei ar trebui să ia în considerare faptul că agricultorii depun mai mult efort pentru a menține un câmp de cafea și, prin urmare, creșterea costurilor de producție", spune el.

"Dacă acest lucru nu este recunoscut și nu influențează prețurile cafelei, din păcate, majoritatea cultivatorilor vor abandona cultivarea cafelei".

Numai în Marea Britanie se beau 98 de milioane de cești de cafea în fiecare zi - suficient pentru a umple mai mult de nouă bazine olimpice de înot, potrivit calculelor Christian Aid.

Iar industria cafelei susține peste 210.000 de locuri de muncă în Marea Britanie, potrivit cifrelor din 2017 ale Asociației Britanice a Cafelei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE