Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Covrigii din făină de greieri, sursă de proteine. Făina de greieri conține de pană la 10 ori mai multă proteină decât făina de grâu

Dacă v-ați plictisit de tradiționalii covrigi și aveți nevoie de mai multe proteine, alternativa ar fi covrigii făcuți din făină de greieri. Rețeta nu se deosebește prea mult de cea tradițională, pentru că  baza rămâne făina de albă de grâu. Gustul, nici el nu se deosebește prea mult, însă valoarea nutrițională a produsului final - face diferența. În 2022, Comisia Europeană a autorizat greierul de casă ca produs alimentar ce poate fi comercializat și consumat în Uniunea Europeană. 

Mariana Munteanu, cadru didactic, UPB: ”Este asemănătoare cu făina de grâu nu există o diferență, diferența este doar cea de culoare. Ea aduce un aport proteic motiv pentru care nu se folosește în cantități foarte mari.”

Dacă făina alba de grâu are un conținut proteic ce oscilează între 7 și 14%, atunci făina de greieri este mult mai generoasă în proteine având un conținut de 80%. Astfel ingredientul poate fi folosit și în calitate de supliment alimentar.  

Alexandru Cîrîc, cadru didactic, UPB: ”Sunt lucruri care se vor face și vor exista în piața viitorului. Noi aici la ISB încercăm să integrăm noile ingrediente în tehnologiile clasice. Facultatea de inginerie a sistemelor biotehnice prin studenții ei, prin masteranzi, prin doctoranzi, crează produse noi pe care ulterior le vom pune în colaborare cu agenții industriali pe piață.”

Anul trecut, Comisia Europeană a inclus greierul de casă pe lista alimentelor autorizate pentru a fi comercializate în Uniunea Europeană. Până în prezent sunt patru insecte aprobate pentru consum. În afară de greierele domestic, au mai autorizate larva gândacului de bălegar, viermele de făină și lăcusta migratoare. 

Andrei Tiho, student în anul III: ”E foarte bun. E delicios. E diferit de un covrig normal, nu are niciun element diferit, nici miros, nici gust. Dar are mult mai multe beneficii datorită proteinei. Încercăm să cercetăm farfuria viitorului, să spunem așa, încercăm să vedem ce am putea să inovăm nou pe piața din România în legătură cu mâncarea.” 

Prepararea și coacerea covrigilor au loc în laboratorul Facultății de inginerie a sistemelor biotehnice. Studenții, ghidați de profesori au fost cei care au testat primii produsul final. 

Gabriela Nica studentă în anul IV, la Ingineria produselor alimentare: „Odată ce trecem de mentalitate și încercam să ieșim din zona de confort, așa cum știm făina de greieri e mai mult pentru zona asiatică, europenii nu prea sunt obișnuiți și sunt puțini sceptici, dar cred că în timp o să treacă această perioadă și o să fie ok.”

În cazul în care covrigii făcuți din făina de greier ar apărea în covrigariile din țară, cu siguranță nu ar costa între doi și trei lei, pentru că doar 100 grame de făină de greieri costă aproximativ 100 lei. 

Deocamdată covrigii sunt preparați pentru uz intern și nu sunt comercializați. Evenimentul-experiment are loc în cadrul zilelor BIOFEST de la Universitatea Politehnica București care au loc pana pe 13 mai.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE