Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Insectele, văzute ca o sursă de hrană. Chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci, vândute în Europa

Creșterea populației Pământului pune din ce în ce mai multă presiune asupra producției globale de alimente. Insectele încep să fie văzute ca o sursă viabilă de hrană. Experții spun că sunt bogate în proteine și pot fi crescute sustenabil, spre deosebire de restul alimentelor de proveniență animală. În întreaga lume, două miliarde de oameni din 130 de țări mănâncă insecte în mod regulat.

Tizian Di Costanzo face aluat de pizza folosind un ingredient mai puțin obișnuit - făină din greieri, care oferă un gust foarte plăcut și îi crește conținutul nutrițional. Ea ține cursuri de gătit cu făină din greieri și viermi, pe care îi crește alături de soțul ei, în curtea casei lor.

Această afacere, alături de alte zeci de start-up-uri din Europa, promovează insectele comestibile și oferă clienților diferite preparate din ele, cum ar fi chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci.

Tizian Di Costanzo antreprenor: Dacă lăsați insectele să se usuce și le transformați în pulbere, o puteți încorpora în prăjituri, pentru că gustul făinii de vierme este destul de blând și are o aromă de alune. O puteți pune în pâine, să faceți paste cu ea sau tacos.

O fermă de ultimă generație din Olanda transformă larvele muștelor în făină proteică și ulei

Acestea se folosesc în hrană pentru pești și pentru animale de companie.

Kees Aarts, director executiv Protix: Vedem un viitor spectaculos, nu numai în mâncarea pentru animale, ci și în alimentația umană. Pentru că, în cele din urmă, oamenii caută produse care promovează sănătatea, care au un gust bun, iar ingredientele din insecte, cum ar fi făina proteică și uleiul, pot fi procesate și utilizate în multe, multe mâncăruri interesante.

Față de bovine sau porci, insectele au nevoie de mult mai puțin pământ și apă și nu elimină gaze cu efect de seră sau amoniac, spun experții.

Piața globală a insectelor comestibile va crește la 8 miliarde de dolari până în 2030, în contextul în care, în 2019 se situa la mai puțin de 1 miliard de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE