Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care sunt peștii de apă dulce ce conțin un nivel ridicat de chimicale permanente. Avertismentul cercetătorilor

Bibanul și somnul de apă dulce conțin aceeași cantitate de substanțe chimice permanente, cât este regăsită în apa potabilă contaminată pe care o persoană bea în decursul unei luni, au avertizat autorii unui studiu realizat recent. Perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice folosite pe scară largă, pentru fabricarea a numeroase produse; de la cosmetice, la tigăi pentru prăjit, relatează Euronews.com.

Oamenii de știință din cadrul Environmental Working Group, o organizație de cercetare nonprofit, au precizat că persoanele care consumă pești de apă dulce ingerează o cantitate ridicată de substanța chimice toxice.

Astfel, a mânca un peşte de apă dulce echivalează cu a bea timp de o lună apă contaminată cu 48 de părţi de substanțe chimice permanente (PFOS) per miliard. Autoritățile din Statele Unite recomandă ca apa potabilă nu ar trebui să conțină o concentrație de PFAS mai mare de 0,2 părți la un trilion.

Comisia Europeană ia în calcul limitarea concentrațiilor maxime admise în cazul apei potabile de la 4,4 părți la un trilion.

„Oamenii care consumă pește de apă dulce, în special cei care prin și mănâncă frecvent pește, riscă să aibă un nivel alarmant de PFAS în organismul lor”, a declarat David Andrews, unul dintre principalii coordonatori ai studiului.

Ce pești conțin chimicale permanente

Cercetătorii au evaluat nivelul de contaminare al peştilor de apă dulce prin analizarea a 500 de eşantioane prelevate din lacuri şi râuri din Statele Unite între anii 2013 şi 2015.

Eșantioanele de pește includ 44 de specii diferite, cele mai frecvent măsurate fiind somnul de canal, bibanul cu gură mică, bibanul cu gură mare, bibanul cu gură mare, bibanul galben și somnul de mare.

Cercetătorii susțin că toate aceste specii de pește conțin un nivel ridicat de substanțe toxice. Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Environmental Research arată că rata medie de contaminare a fost de 9,5 micrograme pe kilogram.

Astfel, a consuma un peşte de apă dulce echivalează cu a bea timp de o lună apă contaminată cu 48 de părţi de PFOS per miliard. Conform noilor recomandări ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA) din Statele Unite, apa este considerată sigură de băut dacă nu conţine mai mult de 0,2 părţi de PFOS per trilion.

Nivelurile de PFAS măsurate la peştii de apă dulce capturaţi în sălbăticie s-au dovedit a fi de 278 de ori mai mari comparativ cu cele constatate la peştii crescuţi în scop comercial.

Potrivit Agerpres, există din ce în ce mai multe solicitări pentru o reglementare mai strictă a folosirii PFAS, care sunt dăunătoare sănătăţii, cu consecinţe hepatice, colesterol ridicat, răspuns imunitar redus şi diferite tipuri de cancer.

Ce sunt chimicalele permanente și cum ne putem proteja

Substanțele chimice permanente rămân în mediul înconjurător mai mult de 1.000 de ani. Acestea sunt formate din atomi de carbon și fluor legați între ei - una dintre cele mai puternice legături chimice care există.

Astfel de substanțe sunt practic inevitabile în mediul înconjurător, dar însă putem controla cantitatea acestora dacă suntem atenți la ce mâncăm.

Potrivit Ministerului Mediului din România, Uniunea Europeană lucrează, de mulți ani, la eliminarea treptată a utilizării neesențiale a substanțelor toxice precum per- și polifluoroalchil (PFAS) ce sunt considerate poluanți organici persistenți (POPs).

Încă găsite în multe produse de larg consum, aceste produse conțin chimicalepermanente și rămân mult timp în mediu.

Chimicalele permanente regăsite în casă

Îmbrăcăminte: produsele chimice PFAS pot fi găsite în principal în hainele hidrofuge sau rezistente la pete, cum ar fi jachete de ploaie. Pentru a vă putea proteja de aceste substanțe chimice verificați etichetele pentru substanțe hidrofuge precum teflon fabricate înainte de 2015.

Ambalaje: sursele de contaminare din ambalaje includ hârtie rezistentă la grăsime, recipiente/ambalaje pentru fast-food, pungi de popcorn pentru microunde, cutii pentru pizza și ambalaje pentru bomboane. Să nu credeți că scăpați de expunere achiziționând produse compostabile! În ciuda afirmațiilor producătorilor, s-a constatat că multe dintre aceste produse conțin compuși PFAS.

La școală: s-a dovedit că aceste substanțe sunt și în ambalajele alimentare în care sunt păstrate prânzurile cât și unele terenuri de sport cu gazon artificial.â

La muncă: expunerea la locul de muncă poate fi identificată în primul rând în industriile asociate cu producția și fabricarea de placări cu crom și electronice, dar substanțele chimice PFAS sunt, de asemenea, detectate în operațiunile de minerit, fracturare hidraulică și recuperare a petrolului. Deoarece substanțele chimice PFAS se găsesc în majoritatea componentelor electronice, fire și cabluri, ar putea apărea riscul de expunere inclusiv în birouri.

Chimicalele permanente din mediu

Organisme vii: organismele vii contaminate de PFAS includ pești și animale, unde aceste substanțe chimice au avut capacitatea de a se acumula și de a persista în timp.

Aer: un nou studiu arată prezența substanțelor chimice PFAS în aerul interior, inclusiv în sălile de clasă, birouri și apartamente.

Sol: ingerarea accidentală a solului contaminat sau respirarea prafului încărcat cu aceste chimicale vă poate crește riscul de expunere.

Apa subterană și apa potabilă: bazele militare și aeroporturile reprezintă o sursă majoră de expunere la PFAS, din cauza utilizării spumei de stingere a incendiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE