Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Boabele de cafea ar fi fost descoperite acum 600.000 de ani

Știați că boabele care au intrat în ceașca de cafea pe care o beți în fiecare dimineață pentru a vă energiza pe parcursul zilei au probabil o vechime de aproximativ 600.000 de ani?

Utilizând gene de la plantele de cafea din întreaga lume, cercetătorii au reușit acum să construiască un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, cunoscut de oamenii de știință sub numele de cafea arabica și de iubitorii de cafea pur și simplu ca "arabica".

Cercetătorii, care sperau să afle mai multe despre plante pentru a le proteja mai bine împotriva dăunătorilor și a schimbărilor climatice, au descoperit că specia a apărut în urmă cu aproximativ 600.000 de ani prin încrucișarea naturală a altor două specii de cafea.

Aceste plante de cafea sălbatică sunt originare din Etiopia, dar se crede că au fost prăjite și preparate pentru prima dată în Yemen, în special începând cu anii 1400.

În anii 1600, călugărul indian Baba Budan ar fi adus ilegal șapte boabe de cafea crude din Yemen în țara sa natală, punând astfel bazele preluării globale a cafelei.

Cafeaua Arabica, apreciată pentru aroma sa fină și relativ dulce, reprezintă în prezent între 60% și 70% din piața globală de cafea și este preparată de mărci precum Starbucks.

Restul este reprezentat de robusta, o cafea mai puternică și mai amară, obținută din unul dintre părinții cafelei arabica, Coffea canephora, potrivit Euronews Health.

Cum a fost reconstituită ”viața” cafelei

Pentru a reconstitui trecutul cafelei arabica, cercetătorii au studiat genomurile de la C. canephora, de la un alt părinte numit Coffea eugenioides și de la mai mult de 30 de plante arabica diferite, inclusiv un eșantion din anii 1700 - prin amabilitatea Muzeului de Istorie Naturală din Londra - pe care naturalistul suedez Carl Linnaeus l-a folosit pentru a denumi planta.

Studiul a fost publicat luni în revista Nature Genetics. Cercetătorii de la Nestlé, care deține mai multe mărci de cafea, au contribuit la acest studiu.

Populația plantei arabica a fluctuat de-a lungul a mii de ani înainte ca oamenii să înceapă să o cultive, înflorind în perioadele calde și umede și suferind în cele uscate.

Aceste perioade slabe au creat așa-numitele blocaje ale populației, când doar un număr mic de plante similare din punct de vedere genetic au supraviețuit.

În prezent, acest lucru face ca plantele de cafea arabica să fie mai vulnerabile la boli precum rugina frunzelor de cafea, care provoacă pierderi de miliarde de dolari în fiecare an.

Cercetătorii au explorat compoziția unui soi de arabica rezistent la rugina frunzelor de cafea, evidențiind secțiuni ale codului său genetic care ar putea ajuta la protejarea plantei.

Studiul clarifică modul în care a apărut arabica și scoate în evidență indicii care ar putea ajuta la protejarea culturii, a declarat Fabian Echeverria, consilier al Centrului pentru cercetare și educație în domeniul cafelei de la Universitatea Texas A&M din SUA, care nu a fost implicat în cercetare.

Explorarea trecutului și a prezentului arabica ar putea oferi informații pentru a menține plantele de cafea sănătoase - și ceștile de cafea pline - pentru viitoarele dimineți matinale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE