Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cafeaua de specialitate, noua tendință. Producătorii se pregătesc pentru Festivalul Rio Cafe

Crescătorii de cafea din Brazilia, liderii mondiali în domeniu, se pregătesc pentru cel mai mare eveniment de specialitate din țară - Festivalul cafelei de la Rio, care se va desfășura în perioada 13-14 august. Chiar dacă Brazilia exportă cea mai mare parte din producția de cafea, pe piața internă este în plină expansiune producerea cafelei de specialitate – boabe de înaltă calitate, crescute într-o zonă geografică concretă și certificate de instituțiile de specialitate.

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume

În țară există peste 200 de mii de ferme. Una dintre ele și ferma din Bom Jardim, situată la 150 de kilometri nord-est de Rio de Janeiro. Eleonora Erthal și soțul ei produc cafea de specialitate din anul 2016.

„Sunt aduse aici, iar femeile aleg boabele verzi de cafea. Doar cafeaua foarte coaptă va rămâne. Este bogată în zahăr”, spune Eleonora Erthal, cultivatoare de cafea.

Pentru ca boabele să se facă mai dulci, sunt fermentate în cuve mari de metal. După fermentare, sunt uscate încet la umbră, timp de aproape 30 de zile, în funcție de nivelul de umiditate.

„Cafeaua este fermentată. Această fermă este specializată în cafea fermentată. Această cafea a petrecut șase zile într-o cuvă și este adusă la uscătorul suspendat pentru uscare”, spune cultivatoarea de cafea.

Cea mai mare recompensă pentru fermieri, este ca marfa lor să fie apreciată de consumatori, iar cel mai bine acest lucru se vede la Festivalul Rio Cafe, eveniment organizat de cel puțin patru ori pe an.

Patrick Portes este specialist calificat în cafea, iar în cadrul festivalului atribuie note de calitate pentru fiecare lot de cafea - de la 0 la 100. Pentru ca boabele să poarte eticheta “de specialitate” trebuie să primească, cel puțin, calificativul “foarte bun”, adică 80 de puncte. Totul are importanță când este vorba de cafea – aciditatea, structura și, mai ales, aroma, care are un rol major.

„Astăzi, oamenii învață să bea cafea. Înainte cafeaua era consumată cu zahăr sau îndulcitori, care eliminau aroma și oamenii simțeau doar gustul de zahăr. Cafeaua de specialitate nu are nevoie de zahăr, nu are nevoie de îndulcire. Este deja dulce. De aceea și este cafea de specialitate. Este foarte satisfăcător să-mi fac treaba, deoarece crește numărul oamenilor care apreciază cele mai bune cafele”, spune Patrick Portes, specialist în cafea.

În cadrul festivalului de la Rio sunt organizate seminare despre arta prăjirii cafelei. Carlos Lima,  fondatorul unei școli de cafea, spune că tot mai mulți oameni încep să pună preț pe calitate și originalitate, atunci când este vorba de cafea.

„Ponderea cafelei de specialitate a crescut în întreaga lume. În Brazilia, aceasta a crescut cu circa 30 la sută pe an. Chiar și așa, cota sa este foarte mică. Marea majoritate a oamenilor încă nu cunosc cafele de specialitate. Oamenii încep să se familiarizeze și o compară cu băutura obișnuită. Mereu spun că este o stradă cu sens unic. Odată ce ai gustat o cafea de specialitate, nu te poți întoarce la cafeaua tradițională”, spune Carlos Lima, instructor, Vassouras Coffee School.

Potrivit Asociației Industriei Braziliene a Cafelei, numărul mărcilor certificate de cafea de specialitate a ajuns la 287 în anul 2022, în Brazilia, în creștere cu 78%, față de anul 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE