Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ceremonia japoneză a ceaiului. Este nevoie de ani de studiu pentru ca ritualul să fie făcut ca la carte

Ceremonia japoneză a ceaiului este un ritual pe care foarte puțini oameni îl pot realiza ca la carte, pentru că este nevoie de ani de studiu pentru a putea deveni un adevărat teishu, adică o gazdă bună. Jurnalistul Euronews Alida Mocanu a mers la o astfel de ceremonie, oficiată de un expert în arta japoneză a ceaiului.

Chanoyu este numele care, în limba japoneză, descrie ceremonialul ceaiului

Chanoyu este numele care, în limba japoneză, descrie ceremonialul ceaiului. Pentru cei care nu știu, ritualul este printre cele mai importante tradiții din cultura japoneză.

Sensei: „Pentru mine este viața mea, pentru mulți oameni înseamnă entertainment, frumos exotic, pentru fiecare înseamnă câte ceva.”

Pe Gabriel Sōga Sensei l-am cunoscut la o astfel de ceremonie a ceaiului. Numele Sōga l-a dobândit ca urmare a practicării artei Chadō, adică un mod de viață ghidat după principiile celei mai cunoscute școli de ceai din afara Japoniei, Urasenke.

Sensei: „Când am fost în Japonia mi s-a oferit o ceașcă de ceai, n-am mai scos o vorbă, am dispărut, între timp am plecat în New York, iar în New York am aplicat pentru a studia ceai. Am așteptat trei ani. Aici mă rog trei ani să vină cineva, iar acolo mă rugam trei ani să mă lase să mă duc. Senseiul meu îmi spunea când îl întrebam ce este asta: „Gabriel, taci și practică! Taci și practică!” Așa am învățat ceaiul. Tăcând și practicând.”

Oamenii împărtășesc o experiență spirituală

Ceea ce pentru alte culturi ar putea să însemne un simplu moment de relaxare, în fața unei băuturi calde, pentru japonezi reprezintă un moment încărcat de simboluri. În timpul unei ceremonii a ceaiului, în Japonia, oamenii împărtășesc o experiență spirituală. Este și un moment în care gazda, numită teishu, le oferă oaspeților un moment de relaxare totală, asemănătoare cu spiritul Zen.

Sensei: „Este un ritual de inițiere, de verificare că mai suntem în stare să putem coexista. Persoana care va fi inițiată, novicele, adică oaspetele, primește o invitație cu o lună înainte, iar gazda se pregătește o lună, pentru a avea cele mai bune alimente, cel mai bun ceai, cea mai bună combinație de materiale. Se creează o atmosferă, o temă.”

Ritualul este plin de semnificații

Pentru neinițiați, ceremonia ceaiului ar putea să pară lipsită de sens sau chiar o probă de testare a răbdării. În realitate, însă, ritualul este plin de semnificații și respectă patru principii de bază a filozofiei japoneze: armonia, respectul, puritatea și liniștea.

Sensei: „Ceremonia ceaiului este un balet, oaspeții știu exact ce au de făcut și au ochiul format să aprecieze ce face gazda. Și gazda la fel, deci este între experți, schimburi de subtilități, de aluzii, un limbaj fără cuvinte, mai mult din lumină, sunet, gesturi.”

Indiferent de momentul sau locul în care este organizată ceremonia ceaiului, aceasta este definită ca fiind o întâlnire irepetabilă. Este un Ichigo ichie, cum îi spun japonezii, adică „Trăiește clipa! Pentru că nu se va mai repeta, ci zboară pentru totdeauna”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE