Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu | Capsulele de cafea vs filtru. Care este cel mai eco mod de a pregăti cafeaua

Capsulele de cafea sunt adesea evitate din cauza deșeurilor de ambalaje pe care le generează. Dar noi cercetări sugerează că acestea ar putea fi mai ecologice decât utilizarea unui aparat de cafea tradițional.

Se estimează că în fiecare zi se consumă la nivel mondial aproximativ două miliarde de cești de cafea. Europa este responsabilă pentru aproximativ o treime din această avalanșă de cofeină, potrivit Euronews.

Aparatele cu capsule au luat avânt în ultimii ani, fiind o modalitate ușoară de a pregăti cafeaua acasă. Cu toate acestea, mulți le consideră neprietenoase cu mediul înconjurător din cauza dificultății de reciclare a capsulelor de plastic sau de aluminiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Quebec au privit dincolo de ambalaj pentru a evalua impactul cafelei asupra mediului. Aceștia au investigat amprenta de carbon a mai multor tehnici utilizate pentru prepararea cafelei la domiciliu.

Rezultatele, publicate în The Conversation, arată că nu capsulele de cafea sunt cei mai mari vinovați pentru emisiile de carbon.

Care este cel mai eco mod de a pregăti cafeaua

Studiul a luat în considerare întregul ciclu de viață al unei cești de cafea.

S-au luat în calcul emisiile de gaze cu efect de seră provenite din producția agricolă a boabelor de cafea, ambalarea, transportul, prăjirea și măcinarea, prepararea cafelei, deșeurile și chiar spălarea.

Au fost testate patru moduri populare de preparare a cafelei:

  • filtru tradițional,
  • filtru încapsulat (capsule),
  • presă franceză,
  • cafeaua instant.

Cafeaua la filtru are cea mai mare amprentă de carbon

Rezultatele au fost clare: cafeaua cu filtru are cea mai mare amprentă de carbon. Asta pentru că utilizează cea mai mare cantitate de cafea măcinată - 25 de grame pentru a produce 280 de mililitri, față de 17 grame pentru presa franceză, 14 grame pentru capsule și 12 grame pentru cafea instant.

De asemenea, cafeaua cu filtru consumă mai multă energie electrică pentru a încălzi apa și a menține cafeaua caldă.

Cafeaua solubilă ar putea fi cea mai eco opțiune, dacă ar fi preparată corect

Cafeaua solubilă instant a ieșit în evidență ca fiind cea mai ecologică opțiune. Acest lucru se datorează cantității mai mici de cafea necesare, consumului mai mic de electricitate de la fierbător în comparație cu cel de la cafetieră și absenței deșeurilor organice.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele se schimbă în lumina faptului că majoritatea consumatorilor folosesc cu aproximativ 20% mai multă cafea decât au nevoie per ceașcă și încălzesc de două ori mai multă apă decât este necesar.

Capsulele de cafea câștigă

Având în vedere acest lucru, capsulele de cafea sunt cea mai ecologică opțiune, deoarece asigură utilizarea cantităților optime de cafea și apă.

Producerea a 11 grame de cafea Arabica în Brazilia emite aproximativ 59 de grame de echivalent CO2, scriu cercetătorii. Pe de altă parte, fabricarea capsulelor de cafea și trimiterea deșeurilor generate la groapa de gunoi generează doar 27 de grame de echivalent CO2.

Indiferent de tipul de preparare a cafelei, producția de cafea este faza care emite cele mai multe gaze cu efect de seră. Aceasta contribuie între 40 și 80% din totalul emisiilor, potrivit cercetătorilor.

Cum puteți reduce amprenta de carbon a cafelei dumneavoastră

Cercetarea realizată de Universitatea din Quebec subliniază importanța evitării utilizării excesive și a risipei de cafea.

Măsurați cantitatea recomandată de cafea și apă pentru a reduce risipa.

În timp ce un aparat de cafea cu capsule face acest pas pentru dumneavoastră, aveți grijă să nu consumați în exces. Ușurința de a prepara cafeaua în acest mod îi poate determina pe oameni să își dubleze consumul de cafea, avertizează cercetătorii, inversând orice câștig de mediu.

Dacă folosiți un aparat cu capsule, asigurați-vă că reciclați capsulele - sau, mai bine, optați pentru alternative reutilizabile.

În cazul aparatelor de cafea cu filtru, evitați să lăsați placa de încălzire pornită. Iar atunci când spălați vasele, încercați să folosiți apă rece în loc de apă caldă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE