Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE, noi reguli pentru a limita deșeurile de ambalaje. Ce măsuri au fost propuse de europeni

Comisia Europeană a propus reguli revizuite pentru a reduce ambalajele, a le face reutilizabile și pentru a stimula reciclarea.

Ca parte a propunerii, unul dintre obiectivele-cheie este de a face ambalajele complet reciclabile până în 2030, a declarat executivul UE într-o declarație.

Comisia propune interzicerea anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință pentru alimente și băuturi în restaurante, dar și a fructe și legume proaspete, precum și interzicerea ambalajelor în miniatură pentru șampon sau în hoteluri.

Scopul este de a reduce deșeurile de ambalaje cu 15% până în 2040 per țară UE, în funcție de populație, comparativ cu 2018.

„Modul în care sunt ambalate mărfurile poate și ar trebui făcut mult mai bine. Cred că toată lumea a experimentat asta: comanzi ceva online și vine într-o cutie masivă, pe jumătate goală sau care conține straturi duble pentru a face produsul să pară mai mare decât este.”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, la o conferință de presă.

Printre măsurile propuse se numără etichetarea clară a ambalajelor reutilizabile, interzicerea anumitor ambalaje, sistemele obligatorii de returnare pentru sticlele de plastic și cutiile de aluminiu și noile rate obligatorii de conținut reciclat în noile ambalaje din plastic.

„Până în 2040, majoritatea cafelelor disponibile vor veni într-o ceașcă reutilizabilă sau o ceașcă pe care o aducem noi înșine”, a spus Timmermans.

Fiecare european generează în medie 180 de kilograme de deșeuri de ambalaje pe an, a spus Comisia Europeană.

Comisia a estimat că, fără noi reguli, ar exista o creștere cu 19% a deșeurilor de ambalaje în UE până în 2030.

Martin Porter, președintele executiv al biroului de la Bruxelles al Cambridge Institute for Sustainability Leadership, a declarat că pachetul a fost un pas pozitiv către „abordarea problemelor de utilizare a materialelor”.

Regulile revizuite de ambalare sunt „o abordare ambițioasă, care stabilește obiective clare pentru a impulsiona schimbarea industrială”.

Dar el a spus că ar putea fi îmbunătățit asigurându-se că legislația nu are consecințe negative neintenționate, potrivit Euronews.com.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE