Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre codașele Europei la reciclare. Doar 14% din deșeuri sunt reutilizate

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile și la noi în țară, fie că vorbim despre inundații sau seceta care afectează producția agricolă. Conservarea pădurilor, dar și reciclarea ajută la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru noi rămâne, însă, o provocare. Asta pentru că, din cauza defrișărilor masive, acum aproape 80% din pădurile României sunt tinere. Iar la reciclare suntem codașii Europei.

Suntem departe de țintele impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Țara noastră înregistrează o rată de doar 14% când vine vorba de reciclare cu mult sub media europeană, de aproape 50%. Pentru a grăbi procesul, țara noastră are la dispoziție prin PNRR peste 200 de milioane de euro pentru a implementa insule ecologice digitalizate de colectare separată a deșeurilor.

„Infrastructura trebuie dezvoltată, trebuie create serviciile profesioniste pentru a devia de la groapă și a ajunge la o performanță de 50-60% de reciclare. Sunt măsuri și la nivelul Bucureștiului, dar este nevoie de o abordare generală pe teremn mediu lung, astfel încât să se rezolve problema depozitării și să se ajungă la o colecatre selectivă, eficientă”, a declarat ministrul Mediului.

România vrea un sistem eficient de returnare a ambalajelor

România trebuia să implementeze și un sistem eficient de returnare a ambalajelor reciclabile. Momentan, însă, rămâne tot la stadiul de dorință.

„Sistemul de granțiere este poate cel mai sofisticat instrument pe care îl avem al dispoziție , într-adevar el trebuia să înceapă al 1 otombrie, dar vedem de o lună două că este enefezabil pentru că mao trebuiau niște pași care trebuiau parcurși”, a explicat Raul Pop.

„Sunt convis ca în termenul rezonabil care a exsitat în fiecare țară de doi ani, doi ani și jumătate va exsita și în Roâmnia. Vom avea dupa Germania cel mai mare sistem SGR din UE. Sistemele fucnționale azi adminsitrează între 200 de mii și 600 de mii de ambalaje pe an. România va trebui să gestioneze undeva la șase miliarde de ambalaje pe an: 47. Cu siguranță sistemul într-un an de zile va fi funcțional”, a explicat Tzancos Barna.

Rolul pădurilor în lupta cu schimbările climatice

Și pădurile au un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice. Copacii absorb dioxidul de carbon și protejează biodiversitatea. Însă ani la rând, în țara noastră, defrișările au fost și rămân o problemă majoră.

„Fără păduri nu o sa rămânem, dar o să rămânem cu tufișuri și boscheți. Mai bine de 80% din pădurile României sunt prea tinere penrtu a fi explaotate și se merge în continuare pe creșetrea acestei suprafețe, în detrimentul ultimelor păduri seculare și primare pentru ca astea au mai răms în picoare și este persiune extraordinară asupra lor. Am văzut asta săptămâna aceasta și săptămâna trecută când au fost acele razii la nivel național am fost și noi aproape, am fost în locații vizate din pădure și din depozite și am văzut adevărata dimensiune a tăilerilor”, a menționat Gabriel Păun.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE