Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Artă din pungă cu pungi. Campanie de reciclare a 1.000.000 de pungi, în București

Vorbim foarte mult despre reciclare și despre felul în care putem avea mai multă grijă de natură. Din păcate, însă, concret, se fac prea puține lucruri care să stopeze fenomenul risipei și al consumului de plastic. În București, un grup de artiști a avut o idee prin care să transforme pungile de plastic într-o instalație de artă. Oamenii sunt invitați să își doneze faimoasa pungă cu pungi pentru o cauză nobilă: protejarea mediului.

La Rezidența 9 din București există un covor din pungi de plastic. Este lucrarea artistei vizuale Lumi Mihai. Covorul a fost lucrat în cadrul unui atelier împreună cu participanți la un proiect inimos, venit din dorința de a-i responsabiliza pe oameni cu privire la grija față de planeta pe care trăim. Proiectul se numește simplu „Punga cu pungi”.

Suzana Dan, artist și inițiator proiect: Ne-am gândit că asta va rezona în mentalul colectiv. Și poate toată lumea o să zică: „Ah, punga cu pungi. Și eu am o pungă cu pungi.

Perfect adevărat. Toți sau aproape toți avem. Este un fel de reminiscență venită din trecut.

Bibelouri, mileuri, peștele de sticlă pe televizor. Sunt obiecte din anii `80, nelipsite din casele românilor. Și tot atunci, tot la loc de cinste era și deja legendara pungă cu pungi. Patru decenii mai târziu, un grup de artiști și-a propus să reinterpreteze conceptul pungii cu pungi.

Mugur Grosu, artist, performer, scriitor: Reciclarea sau mai degrabă upcycling-ul, care e o fază superioară, adică dăruirea unei noi vieți obiectelor care în mod normal sunt aruncate, era o îndeletnicire naturală a românilor, mai ales în anii de tristă amintire când noi, în lipsă a diverse lucruri de care aveam nevoie, trebuia să improvizăm.

Într-o lume sufocată la propriu de materiale nocive, organizatorii proiectului sunt conștienți că nu pot opri consumul de plastic. Însă vor măcar să-l încetinească.

Vasile Leac, poet: În prezent, cred că e un foșnet universal al întregii planete. Deci planeta, nu știu, produce acest foșnet de pungă, cred că pe toată suprafața ei. Punga a devenit ceva atât de comun, încât nici nu mai ești conștient de ea. Poate fi aruncată oriunde, cam în cele mai surprinzătoare locuri. Nu știu, la noi poți să o găsești inclusiv în vârful muntelui, în cariere, în orice. Am găsit-o și în cele mai sălbatice locuri.

Deși ne este mai greu să conștientizăm acest lucru, vizual, suntem permanent expuși la imagini cu mărci, logouri, firme și reclame. Le putem transforma în artă?

Lumi Mihai, artist vizual: Noi suntem obișnuiți cu aceste pungi, cu ce ne spun ele. Ele ne spun niște firme. Chiar dacă le punem în alt context, când ne uităm la ele împreună, ele ne spun tot niște firme. Adică mă uitam. Creierul meu citea tot aceleași lucruri, nu eram în stare să văd altceva, nu reușeam. Și atunci am zis: Cred că ar fi bine să distrug chestia asta ca să o pot reconstrui altfel. Și acum citesc firmele, chiar dacă văd un centimetru din ele și tot le recunosc.

Miza echipei de artiști este aceea de a strânge un milion de pungi. Deocamdată, au reușit să adune câteva mii. Proiectul de reciclare și transformare în instalație de artă va dura, însă, până la sfârșitul lunii septembrie.

Suzana Dan, artist și inițiator proiect: O să avem și vernisajul aici, la Rezidența 9 și, desigur, îi așteptăm pe toți cei care vor să doneze punga lor cu pungi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE