Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inginerii transformă palele vechi ale turbinelor eoliene în ursuleți gumați și scutece

Turbinele eoliene ar putea primi o a doua viață, una dulce, datorită unei noi descoperiri a inginerilor din SUA. Aceștia au inventat un nou tip de rășină, materialul care îmbracă palele turbinelor, care ar putea fi reutilizat pentru a face blaturi, faruri de mașină, unelte electrice, scutece și chiar ursuleți gumați.

O rezolvare pentru problema reciclării

Descoperirea, realizată de inginerii chimiști de la Universitatea din Michigan, ar putea fi cheia uneia dintre cele mai mari provocări legate de energia eoliană: cum să reciclăm palele turbinelor.

Fabricate din fibră de sticlă acoperită cu rășină, care este dificil de separat și de reciclat, palele turbinelor eoliene au o lungime medie de 50 de metri fiecare - jumătate din lungimea unui teren de fotbal profesionist. Deși unele dintre ele pot fi reciclate în materiale cu valoare mai mică, majoritatea ajung la groapa de gunoi.

Depozitarea palelor este interzisă

Pe măsură ce turbinele vechi sunt înlocuite cu modele mai mari și mai eficiente, palele scoase din uz reprezintă o problemă tot mai mare. Asociația pentru energie eoliană WindEurope se așteaptă ca, până în 2030, să fie scoase din uz anual aproximativ 52.000 de tone de pale.

În contextul în care industria eoliană solicită interzicerea la nivel european a depozitării palelor de turbine până în 2025, oamenii de știință cu spirit ecologic vin cu astfel de soluții creative.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE