Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mobilier din plastic reciclat. Cum reutilizează o companie din Kenya deșeurile

O companie din Kenya reutilizează plasticul colectat de la groapa de gunoi pentru a face mobilier de exterior. Astfel, speră să reducă povara poluării și să salveze copacii de la tăiere.

În fiecare lună, 30 de tone de plastic sunt folosite de start-up-ul Noma Green Plastic Limited. Șapte angajați colectează deșeurile, le sortează și topesc materialul în matrițe, dându-i apoi formă de stâlpi, plăci, tăblii pentru mese și alte piese de mobilier de exterior.

„Credem că contribuim la acțiunea privind schimbările climatice în două moduri. Unul este că curățăm mediul înconjurător. Luăm deșeurile de plastic din gropile de gunoi și știm contribuția gropilor de gunoi la încălzirea globală, iar a doua modalitate, produsele noastre sunt înlocuitori foarte buni pentru lemn”, a precizat Mugo Macharia, fondatorul Noma Green Plastic Limited.

Plasticul reciclat, transoformat în mese și bănci

Marachia spune că a început afacerea nu numai pentru a ajuta la eliminarea excesului de deșeuri din plastic, ci și pentru a-i oferi un scop mai estetic, cum ar fi transformarea lui în bănci și mese. Firma face și o sută de stâlpi pentru garduri, care au o durată de viață de aproximativ 40 de ani. Folosindu-se diferite matrițe, clienții pot primi stâlpi de multiple forme și dimensiuni.

„Îi prefer pentru că sunt mai rezistenți, pot lua același fel de cuie și voi continua să îi instalez până voi acoperi toată ferma”, a spus John Njenga, client Noma Green.

400 de milioane de tone de deșeuri de plastic, generate anual

Conform Programului ONU pentru Mediu, 400 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt generate în fiecare an. Greenpeace Africa aplaudă eforturile Noma de a ajuta criza globală a deșeurilor de plastic, dar spune că acestea sunt doar o picătură într-un ocean.

„Ceea ce face Noma Plastic este lăudabil și, din perspectiva mea, considerat un rău necesar pentru a face față plasticului care există deja în mediu. Dar criza plasticului sau amenințarea plasticului trebuie tratată de la sursă. Și de aceea milităm pentru ca tratatul global anti-plastic să poată analiza această problemă în mod holistic de la sursă și este singura modalitate prin care putem închide robinetul pe plastic”, a menționat Erastus Ooko, Greenpeace Africa.

Dar chiar dacă produsele Noma nu vor rezolva singure criza schimbărilor climatice, poate ajuta într-o măsură mai mică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE