Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua Internațională fără Pungi de Plastic, semnal de alarmă asupra poluării mediului

Ziua Internațională fără Pungi de Plastic, sărbătorită în fiecare an pe 3 iulie, este menită să tragă un semnal de alarmă asupra problemei deșeurilor cu care se confruntă planeta.

Pungile de plastic de unică folosinţă sunt utilizate în medie 25 de minute, dar rămân în mediul înconjurător între 100 și 500 de ani.

Înghițim plastic

Lăsat în păduri sau în ape, plasticul se transformă în timp în microparticule. Acestea sunt ingerate de pești și purtate în sol, de unde oamenii se hrănesc. Particulele de plastic se regăsesc până și în corpul uman.

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii de Mediu: „Aruncarea plasticului aiurea a fost un fenomen la ordine a zilei peste tot. Unde te duci, prin jurul unei localități mai mari, vei vedea gropi ilegale de deșeuri unde este aruncat plasticul.”

Dacă ne referim numai la pungi, în fiecare moment se folosesc un milion de pungi de plastic, iar numai în UE se produc anual 3,4 milioane tone de pungi de plastic, ceea ce corespunde greutăţii a peste două milioane de autoturisme.

Ce trebuie făcut

Octavian Berceanu, fost comisar general al Gărzii de Mediu: „Colectarea plasticului ar trebui facută riguros, astfel încât să avem trasabilitatea acestor deseuri. Următorul pas este să scoatem acest plastic prin intemediul agenților economici și să-l ducem spre reciclare sau eliminare controlată. Se poate transforma și în energie, dar cu tehnologii moderne, pe care să le putem supraveghea îndeaproape. În momentul de față noi nu avem trasabilitatea deseurilor. Este primul lucru pe care trebuie să-l facem ca stat.”

În 2015, Parlamentul European le-a cerut statelor membre UE să reducă prin lege utilizarea pungilor de plastic. Studiile arată că până în anul 2050 greutatea plasticului din oceane o va depăși pe cea a peștilor.

O lege anti-plastic este în vigoare în România din septembrie anul trecut, însă ea nu vizează toate tipurile de pungi de unică folosință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE