Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un pui de țestoasă a eliminat în șase zile plasticul înghițit în apă. Cum e afectată viață marină de poluarea cu plastic

Publicat de: Euronews

Un pui de țestoasă marină din Australia a mâncat atât de mult plastic, încât i-a luat șase zile să-l elimine. În fiecare an, opt milioane de tone de plastic ajung în oceane și peste 100 de milioane de animale marine mor din cauza plasticului. Dar nu și Tammy, țestoasa care a fost salvată de angajații grădinii zoologică din Sydney.

Tammy are un picior rupt, carapacea spartă și cântărește doar 127 de grame. A eșuat pe plaja Tamarama din orașul Australian Sydney. Însă nu asta i-a șocat pe veterinarii de la grădina zoologică.

A eliminat plastic șase zile

Sarah Male, veterinar: „În mod normal când primim țestoasele, fie că sunt pui sau adulte, tot timpul le facem analize pentru a verifica dacă au sau nu paraziți. Majoritatea țestoaselor elimină plastic în prima zi. Când s-a întâmplat asta în prima zi mi-am zis că e normal. Nu e un lucru bun, dar e normal. Dar apoi a doua zi, a treia, a patra și tot așa până în a șasea zi, țestoasa elimina în continuare bucăți tari și ascuțite de plastic.”

Țestoasa Tammy e bine acum. A ajuns să cântărească peste 350 de grame, o greutate sănătoasă pentru un pui de opt luni. Anual, animalele marine din Oceanul Pacific înghit peste 14.000 de tone de plastic.

Sarah Male, veterinar: „În special, acești pui de țestoase nu pot să înoate foarte adânc. Mai mult plutesc în primele luni de viață. Așa că ei se lasă purtați de valuri și bineînțeles că la suprafața apei sunt plastice și gunoaie. Practic ei asta mănâncă.”

Veterinarul spune că țestoasele sunt reptile puternice, care se recuperează repede. Pot să ajungă să trăiască și peste 100 de ani și să depășească greutatea de 100 de kg. După ce va prinde mai multă putere, Tammy se va reîntoarce în habitatul ei natural.

Plasticul poluează și plajele noastre

Dar poluarea cu plastic nu este doar la mii de kilometri depărtare de noi. Pe plajele și țărmurile din Constanța, peste 85% din gunoaiele găsite sunt Peturi, pungi și bidoane de plastic. Multe dintre acestea ajung să fie înghițite de animale.

Gabriel Păun, președinte Agent Green: „Este confundat adesea cu hrana, atât de viețuitoarele marine, cât și de păsările care sunt în zonele marine. Confundându-l cu hrana, la un moment dat se îneacă și mor, pentru că sistemul lor digestiv nu mai este capabil să tranziteze atât de mult plastic.”

Deși se descompune în sute de ani, plasticul nu se biodegradează niciodată.

Gabriel Păun, președinte Agent Green: „După foarte mulți ani ajung să devină microplastic, dar asta nu-l face cu nimic mai puțin otrăvitor, ba din contră. Sunt particule atât de fine, încât ajung în sângele nostru și în organele noastre.

Singura posibilitate de a proteja planeta de invazia plasticului este reciclarea. Purtat de curenți și valuri, plasticul poate să plutească dintr-un colț în altul al lumii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE