Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Google anunță topul celor mai populare căutări ale românilor în 2022

De Oana Stoica  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Războiul din Ucraina a fost subiectul numărul 1 în căutările românilor pe Google, în 2022, iar Ucraina, Rusia şi liderii celor două ţări s-au aflat printre cei mai căutaţi termeni.

Recensământul a reprezentat cel mai popular eveniment pe lista de interes a utilizatorilor din România, potrivit raportului Google România.
În acelaşi timp, pe lista din 2022 a căutărilor pe Google se găsesc evenimente globale, precum decesul reginei Elisabeta a Marii Britanii, Eurovision și schimbările climatice.
De asemenea, succesele înotătorului român David Popovici l-au adus printre cei mai căutaţi oameni pe Google, în România, alături de actorul Will Smith sau de cântăreţul Florin Salam, despre care s-a scris eronat anul acesta că a murit.

Filmele cele mai căutate

Filmul românesc „Teambuilding” nu este doar primul în topul filmelor cu cele mai mari încasări în România în 2022, ci şi în cel al căutărilor.

În top 3 al celor mai populare filme în căutările Google se găseşte încă un film românesc, „Capra cu trei iezi”, fiind pentru prima oară când două filme româneşti se clasează în acest clasament.

Întrebările românilor pe Google

„Ce este roxadustat?”, s-au întrebat românii pe Google, după aflarea ştirii despre acuzaţia de dopaj a Simonei Halep, dar şi ce sunt NATO, Schengen sau ROBOR.

Totodată, NFT sau Metavers s-au mai aflat pe lista de întrebări.

În ceea ce priveşte reţetele culinare, cea mai populară în căutările românilor, în 2022, a fost negresa. Pe lista căutărilor, după reţete, regăsim preparate din topurile anilor anteriori, ca macarons, dar şi unele destul de inedite - aluat tempura sau de balmoş (mâncare ciobănească cu brânză şi mămăligă).

Anul acesta, românii au căutat pe Google idei de cină, dar şi costume de Halloween sau de nume pentru Instagram.

În plus, vacanţele în Grecia şi Bulgaria - în varianta „All inclusive” - au fost cele mai populare în căutările de profil pe Google, în timp ce Tenerife, Croaţia, Egipt şi Albania au fost destinaţiile populare. În acelaşi sens, pe listă se află şi locuri exotice, precum insulele Seychelles.

Cum se realizează topul

Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2022 au fost realizate folosind liste de căutări „trending„, cu o creştere puternică în 2022 faţă de 2021, în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie.

Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public, care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp şi termeni utilizaţi. De asemenea, sunt utilizate instrumente interne care permit realizarea de analize complexe suplimentare.

Ce au căutat românii în 2021

În 2021, în topul celor mai populare căutări pe Google, în România, s-au aflat trei subiecte legate de vaccinare: Certificatul verde, Loteria vaccinării şi programarea pentru vaccinare, potrivit Agerpres.

În top au mai fost și căutări despre Campionatul European de Fotbal, programat pentru 2020 şi amânat pentru 2021.

De asemenea, românii au fost interesaţi să afle informaţii despre iPhone, dar şi despre serialul Squid Game, despre jucătoarea de tenis Emma Răducanu sau despre actriţa şi vedeta de televiziune Alexandra Dinu, precum şi despre moartea cântăreţului de muzică populară Petrică Mâţu Stoian.

Distribuie

Taguri