Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2023: Liverpool va organiza concursul în numele Ucrainei

Orașul britanic Liverpool va fi gazda Eurovision 2023, în numele Ucrainei, țara câștigătoare din acest an, aflată acum în război. Anunțul a fost făcut de BBC, televiziunea care va organiza concursul muzical european.

Celebrare a culturii și creativității ucrainene

Ucraina a câștigat dreptul de a găzdui strălucitoarea competiție muzicală pan-continentală atunci când ansamblul folk-rap Kalush Orchestra a câștigat concursul din acest an în luna mai. Britanicul Sam Ryder s-a clasat pe locul al doilea.

Organizatorii au ajuns la concluzia că era prea riscant ca evenimentul să se desfășoare în Ucraina din cauza războiului cu Rusia, de aceea organizarea concursului din 2023 a revenit Marii Britanii, care spune că evenimentul va fi o celebrare a culturii și creativității ucrainene.

„Suntem hotărâți să facem din concursul Eurovision Song Contest 2023 unul care să reflecte atât poziția de învingător a Ucrainei, cât și un eveniment la care să poată participa toată Marea Britanie”, a declarat Phil Harrold, președintele comitetului de selecție a orașului gazdă al BBC, în septembrie, înainte de alegerea orașului câștigător.

Marea finală va avea loc pe Arena Liverpool pe 13 mai 2023, iar semifinalele se vor ține pe 9 și 11 mai 2023. BBC, împreună cu Uniunea Europeană de Radiodifuziune, vor organiza concursul în parteneriat cu radiodifuzorul public al Ucrainei și câștigătorii de anul acesta. Liverpool a fost ales după ce au fost analizate locul de desfășurare; capacitatea de a găzdui mii de delegați, infrastructura și oferta culturală a orașului gazdă.

Concursul a fost înființat în 1956 pentru a contribui la unirea unui continent marcat de cel de-al Doilea Război Mondial. De atunci, s-a extins și a ajuns să includă peste 40 de țări, inclusiv națiuni non-europene precum Israel și Australia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE