Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii din Diaspora folosesc motoarele de căutare pentru a afla ce se întâmplă în țară - studiu Google

Pentru românii aflați departe de casă, fie că au plecat definitiv din țară sau doar pentru contracte temporare de muncă, motoarele de căutare fac legătura cu țara. Un studiu realizat de compania Google arată că 9 din 10 români din Diaspora susțin că este foarte important să rămână conectați cu cei de acasă, iar peste două treimi consumă conținut românesc de cel puțin două-trei ori pe săptămână.

Dacă vorbim despre motorul de căutare Google, cercetarea arată că românii aleg preponderent limba maternă pentru subiectele de interes. Știrile ocupă cea mai mare pondere în preferințele românilor din afara țării. Divertismentul, chestiunile practice, sportul și cultura domenii importante din sfera lor de interes.

Conținutul românesc este în topul preferințelor. Cei care caută conținut video pe YouTube spun că sunt interesați de muzica românească, de știri, divertisment, filme românești sau emisiuni TV. Înteresant este că un loc important în clasamentul canalelor românești de pe YouTube sunt cele care au conținut de știință și cultură general. Printre ele și cel al fizicianului Cristian Presură.

Prin ce se conectează românii aflați departe de casă? Cel mai des folosite sunt aplicațiile de mesagerie. Apoi apelurile video ocupă un loc important în preferințele de a comunica acasă. Urmează apelurile clasice și doar doi din 10 români stabiliși în afara țării folosesc SMS-uri.

„Noi, cei de la Google România, suntem alături de români, oriunde s-ar afla şi ne bucurăm că putem ajuta diaspora să simtă româneşte. Fie că urmăresc pe YouTube video-uri româneşti cu reţete, podcasturi sau emisiunile TV preferate, caută pe Google în limba română sau citesc presa din ţară, milioane de români din străinătate sunt în orice moment în contact cu România, cu ajutorul tehnologiei.

Ne dorim ca toţi românii, indiferent unde se află pe glob, să sărbătorească ziua naţională şi sperăm că tehnologia îi va ajuta să fie mai aproape de cei dragi şi de România", a declarat Elisabeta Moraru, Country Director Google România, conform Agerpres.

Cei mai mulți dintre românii din Diaspora citesc publicații din România și ascultă muzică autohtonă

Potrivit studiului citat, românii din diaspora ascultă muzică românească (57%), stau pe reţele de socializare (56%), urmăresc canale TV din România - pe cablu sau pe platforme online (53%), citesc publicaţiile online din România (51%) sau ascultă radiouri româneşti (26%).

YouTube este una dintre platformele de conţinut video cele mai utilizate de românii din diaspora pentru a urmări conţinut în limba română. Aproape 90% dintre respondenţii studiului spun că se uită cel puţin o dată pe săptămână la video-uri în limba română pe YouTube.

Ce informații caută românii din Diaspora pe Google

Şi căutările lor pe internet, pe motorul de căutare Google, se desfăşoară în special în limba română. Studiul arată că 70% dintre respondenţi caută pe Google mai ales în limba maternă. Ştirile sunt principalul conţinut consumat în limba română de către diaspora - 81%, urmat de divertisment - 51%, chestiuni practice (tutoriale, reţete, etc) - 46%, sport - 32%, cultură - 28%, dezvoltare personală - 26% şi conţinut pentru copii - 21%.

Potrivit datelor Google , cele mai căutate subiecte în limba română ale diasporei sunt legate de instrumente de traducere - în special pentru limba germană (şi mai puţin pentru franceză, engleză şi spaniolă), posturi TV din România pe care să le urmărească online, filme online şi radio-uri din România.

Reţetele de mâncare sunt printre cele mai populare subiecte de căutare ale românilor din diaspora. În 2022, cele mai căutate au fost, în ordine, sarmale, gogoşi, ardei copţi, plăcintă cu mere, salam de biscuiţi, chec pufos, mămăligă, salată orientală, chiftele şi cremă de zahăr ars.

Studiul a fost realizat de către agenţia de cercetare de piaţă IZI data pe un eşantion de 392 chestionare online autoadministrate, pe o populaţie de români, femei şi bărbaţi peste 18 ani, rezidenţi în Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie, utilizatori de internet. Perioada de colectare a datelor: 11 - 16 noiembrie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE