Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii, terorizați de bombardamentele rusești. Sute de locuitori ai Kievului s-au adăpostit într-o stație de metrou

Ucrainenii sunt îndemnați să se adăpostească prin pivnițe și adăposturi. Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene a anunțat că Rusia se pregătește de lansarea unui nou atac cu rachete. Asta în condițiile în care, noaptea trecută, au fost bombardate case, linii electrice și conducte de gaz în orașele Nikopol și Marhaneț.

Sute de locuitori din Kiev s-au adunat într-o stație de metrou din centrul orașului. Doar cei mai norocoși au prins loc pe bănci.

„Pur și simplu nu există cuvinte. Nu știm când se va termina totul și nici măcar dacă se va termina. Iată, este normal să stai cu un copil mic în adăpost când el plânge?”, a mărturisit o femeie.

„Ne-am luat câinele cu noi, nu-l lăsăm niciodată singur. Astăzi sunt foarte mulți oameni în metrou, abia am găsit un loc și pentru noi”, a precizat o tânără.

Criză umanitară în Ucraina

După bombardamentele Rusiei în Ucraina e pe cale să se declanșeze o criză umanitară. Situația este critică, mai ales în est, unde femei, copii și bătrâni sunt evacuați din Herson și din satele din regiunea Harkov.

„Am evacuat două femei, mamă și fiică. Una dintre ele are 87 de ani și are probleme locomotorii, iar fiica sa este imobilizată la pat. Plâng, le este greu să plece, dar devine din ce în ce mai rar că nu poți nici rămâne. Blocurile în care locuiesc acești oameni nu vor fi conectate la încălzire, din câte știu eu”, a precizat Tatiana Zima, director executiv al Biroului Crucii Roșii din Harkov.

„În primul rând, îmi este foarte frică pentru cei dragi, pentru soția mea. Îmi este foarte frică și pentru mine. Trăim cu sentimentul că urmează să se întâmple un nou bombardament, că cineva va fi omorât”, a declarat un ucrainean.

Bombardarea infrastructurii energetice, crimă de război

Bombardarea infrastructurii energetice este o crimă de război, susțin oficialii ucraineni. În plus, procurori merg în localitățile eliberate pentru a investiga presupuse crime de război comise de soldații ruși.

„Două obuze au lovit curtea casei. Unul a căzut aici, iar celălalt l-a omorât pe Serghei. În jumătate de oră, 35 de obuze au lovit cartierul în care trăim. Alergam în toate părțile și ne rugam”, a spus o femeie.

Cel mai recent atac cu rachete asupra Ucrainei a avut loc luni. În urma atacului mai multe orașe, inclusiv Odesa, principalul port de la Marea Neagră, au rămas fără curent și apă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE