Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interviu cu David Popovici, campion mondial la înot: „Recordul ăsta nu va rezista foarte mult, o să vin eu din urmă, din urma mea”

David Popovici a revenit joi de la Campionatele Europene de la natație de la Roma, unde a câștigat două medalii de aur și a doborât recordul mondial la 100 de metri. Înainte de plecarea la Campionatele Mondiale de juniori de la Lima, Popovici a răspuns la câteva întrebări și a povestit că a sărbătorit cu pizza recordul mondial.

Reporter: Cum iți sună David Popovici, la nici 18 ani, cel mai rapid înotător din istorie?

David Popovici: „Sună foarte bine, ca un titlu binemeritat și a exact obiectivul pentru care am muncit atât de mulți ani la rând.”

Reporter: Cum a fost experiența la Roma?

David Popovici: „A fost foarte frumos la Roma, cum a fost și anul trecut. Aveam amintiri foarte frumoase de acolo și mi-a făcut mare plăcere să mă întorc și să concurez, am citit undeva, în fața a 7.000 de spectatori. Au fost tribunele pline, a fost gălăgie, a fost exact ce trebuie pentru a duce sportivul, în cazul ăsta pe mine și pe toți ceilalți, la un nivel foarte înalt.”

Reporter: Înainte de această competiție aveai un obiectiv pentru Roma?

David Popovici: „Nu prea aveam niciun obiectiv pentru Campionatele Europene de Seniori de la Roma, însă ce mi-am propus a fost să mă distrez și să înot foarte repede, lucru pe care l-am și reușit.”

Reporter: Care a fost cel mai surprinzător mesaj pe care l-ai primit?

„Cel mai frumos mesaj de felicitare pe care l-am primit a fost de la Michael Phelps”

David Popovici: „Cel mai frumos mesaj de felicitare pe care l-am primit a fost de la Michael Phelps. A pus la el pe Story, pe Instagram, că sunt rapid și cred că a fost un mesaj la care nu mă așteptam și cred că de mic copil îmi doream să afle cineva ca Michael Phelps de mine.”

Reporter: Dintre toate aceste performanțe din ultima perioadă care îți este cea mai dragă?

David Popovici: „Cel mai mult îmi place cea de la Roma, ca performanță și ca experiență, cu totul, pentru că am reușit și cel mai impresionant rezultat, să devin cel mai rapid înotător din istorie și, cu siguranță, înseamnă cel mai mult pentru mine. A fost cel mai frumos dintre cele trei concursuri, dar și cel mai obositor. Vine la pachet.”

Reporter: Ce a însemnat pentru tine recordul mondial la 100 de metri și cât timp crezi că va rezista?

David Popovici: „A însemnat foarte mult. Îmi doresc de când mă știu să devin cel mai rapid din istorie la ceva și nu știu cât de mult va rezista. Sper să reziste cât mai mult, dar în același timp sper să vină cineva să poată să îl bată și după care să ne întrecem de la egal la egal, însă nu exclud varianta de a-l bate eu curând, nu neapărat curând, dar în viitor, așa că fix recordul ăsta nu va rezista foarte mult, o să vin eu din urmă, din urma mea.”

Reporter: Cum ai sărbătorit aceste succese incredibile?

David Popovici: „Nu prea am sărbătorit în adevăratul sens al cuvântului, însă în seara cu recordul mondial am comandat niște pizza la hotel, am pus masa de masaj pe hol și am întins pizzele pe masă. Am băut niște apă, niște suc și cam asta a fost. Am fost foarte puțini oameni, eu și echipa mea și părinții mei și cam asta a fost. Așa am sărbătorit noi.”

Reporter: Care este momentul din sportul mondial care te-a emoționat cel mai mult până acum?

„Cel mai mult m-a emoționat recordul meu mondial”

David Popovici: „Nu știu dacă o să mi se spună arogant, pentru că spun asta, dar cel mai mult m-a emoționat recordul meu mondial și cum m-am simțit imediat după ce am reușit performanța asta, când ieșeam din apă, când mă aplauda absolut toată tribuna. Lumea era în delir și a fost foarte emoționant și unic, cu siguranță.”

Reporter: Cum se gestionează un asemenea succes la un tânăr de nici 18 ani și cum vei reuși în continuare să nu te simți copleșit de tot ce se întâmplă în jurul tău?

David Popovci: „Cred că voi reuși să nu mă las copleșit de succes prin a le lua pas cu pas, toate lucrurile astea noi care mi se întâmplă, toate felicitările și, practic, tot ce se întâmplă nou în viața mea, datorită acestei performanțe și, de asemenea, e un lucru bun să stau departe, cât de cât, de toată atenția pe care o primesc, pentru că prea multă poate strica.”

Reporter: Ai citit în ultima perioadă ceva legat despre tine?

David Popovici: „Nu prea m-am apropiat. În timpul competiției nu am stat absolut deloc pe internet, nu am citit deloc despre mine, ce își doreau alții pentru mine în finală. Am stat departe. Doar acum, după ce am terminat cu acest concurs, m-am mai uitat puțin pe internet, dar puțin, și nu pot să zic că am reținut neapărat niciun titlu care să îmi placă, pentru că nu am acordat atenție.”

Reporter: Următoarea ta competiție importantă la care vei concura va fi Campionatul Mondial de Juniori din Peru, de la Lima. Ce măsuri vei lua pentru a te adapta la noile condiții de competiție?

David Popovici: „Vom merge într-un fus orar total diferit, cu opt ore în urmă. Voi încerca să mă adaptez cât mai repede, să reușesc să dorm, să mă odihnesc, în primul rând. Avem câteva zile de adaptare la noile condiții și asta vom și face. Ne vom adapta, pentru că nu știm ce ne așteaptă. E prima oară când călătorim în America de Sud și o să fie diferit, foarte diferit de ceea ce știm, dar o să ne distrăm. O să fie mai puțin stresant decât cele de seniori, fiind ultimul meu concurs de juniori.”

Reporter: Cât crezi că te vor afecta aceste schimbări de fus orar?

„Anul acesta nu prea mai am ce recorduri să dobor”

David Popovici: „Când am fost la Olimpiadă m-au afectat puțin. Mi-ar fi trebuit mai multe zile de adaptare la noul fus orar. Acum e posibil să fie și mai greu. Nu știu cum mă vor afecta, știu că în cel mai rău caz voi fi mai obosit decât ar trebui, dar nu prea există problemă căreia să nu îi găsim o soluție. Ne adaptăm.”

Reporter: Ce recorduri ți-ai propus să mai dobori în acest an?

David Popovici: „Anul acesta nu prea mai am ce recorduri să dobor. Nu prea mai am nici atât de multe ocazii să dobor, oricât de tare aș vrea, și, sincer să fiu, nici nu îmi mai doresc momentan. Trebuie să merg la ultima competiție de anul acesta importantă și aceasta fiind Campionatul Mondial de Juniori, după care să îmi iau o vacanță binemeritată.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE