Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pe urmele lui David Popovici. Unde a început înotul și pe cine inspiră

Performanțele lui David Popovici, adolescentul care uimește o lume întreagă, devin o sursă inspirațională pentru tineri. Dar reprezintă și un factor motivațional pentru colegii din lotul național de juniori, aflați în pregătire la Otopeni, localitate care va găzdui, în premieră pentru România, un Campionat European.

Baza de la Otopeni include un bazin olimpic și bazine mai mici pentru sărituri, săli de antrenament și de recuperare. Iar șapte dintre cei 25 de sportivi care vor reprezenta România la Campionatele Europene de Natație destinate juniorilor, au început deja pregătirea, sub coordonarea antrenoarei Iulia Becheru.

Li se va alătura și David Popovici, de îndată ce proaspătul campion mondial se va întoarce de la Budapesta.

Ne așteptăm și la finale și la semifinale și, de ce nu, și la medalii. Cu siguranță David va excela. La nivel de Campionat European de Juniori, cu siguranță, nu are cine să îi pună probleme. Ne dorim, cel puțin, încă o medalie de la alți sportivi”, a spus Iulia Becheru, antrenoare de înot.

Vlad Stancu, de zece ori medaliat cu aur la naționale

David Popovici nu este singurul tânăr talentat din înotul românesc. Specialist în probele de fond, Vlad Stancu a câștigat zece medalii de aur la Campionatele Naționale organizate la Bacău, în luna martie. Și speră la rezultate cât mai bune și la competiția organizată între cinci și zece iulie, lângă București.

Pregătirea, deocamdată, merge foarte bine. M-am pregătit un an și jumătate, pot spune, pentru acest concurs. Am niște așteptări destul de mari, pe care trebuie să le îndeplinesc: medalii la probele de 400, 800 și 1500 de metri”, a spus înotătorul Vlad Stancu.

Model pentru tineri

Performanța lui David Popovici a devenit subiectul zilei și pentru elevii Școlii Franceze din București. Profesorul de matematică Claudiu Anghel și-a început ora vorbindu-le elevilor despre tânărul de 17 ani care, după ce a câștigat aurul mondial la 200 de metri liber, s-a calificat cu primul timp și în finala de 100 de metri liber.

Este foarte important că a reușit la 17 ani să facă lucruri extraordinare. Anna de Noailles este un liceu din București, din România, așa că un eveniment de acest nivel are un impact asupra elevilor liceului”, crede profesorului Claudiu Anghel.

Desigur, delegația tricoloră așteaptă cele mai multe medalii la Europenele de juniori de la David Popovici, cel care va concura atât la individual, cât și la ștafetă.

Bazinul unde a început totul

Legitimat de la vârsta de șase ani la Clubul Sportiv Navi, David Popovici a trecut ulterior la Steaua, acolo de unde Dinamo l-a transferat doi ani mai târziu, alături de antrenorul său Adrian Rădulescu.

La vârsta de șase ani părinții lui David Popovici l-au adus la înot la bazinul clubului sportiv Navi. La scurt timp, David a făcut trecerea la sportul de performanță.

De mai mulți ani, David Popovici și ceilalți componenți ai lotului național se antrenează, în cea mai mare perioadă a anului, la baza de natație din cadrul Complexului Sportiv Național Lia Manoliu. Urmează o pauză de câteva săptămâni pentru lucrările de amenajare, timp în care înotătorii trebuie să găsească alte bazine în care să se pregătească. Pe timpul verii, au acces la bazin atât sportivii de performanță, cât și copiii care vor să învețe din tainele acestui sport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE