Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vacanțele all-inclusive, o adevărată tentație. Exercițiul de stăpânire a poftelor, recomandat de medici

Vacanțele all inclusive sunt gândite să fie o tentaţie a simţurilor. În raiul preparatelor culinare fine, al băuturilor rafinate sau al dulciurilor, puțini sunt cei care se mai gândesc la silueta post-concediu.

Simona Carniciu, medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice a explicat cum petrecem vacanțele la all-inclusive fără să luăm acasă ca „amintire” 2-3 kg în plus.

„Nu facem nimic în privința acestei creșteri ponderale, după ce ne întoarcem din concediu, deși cred că cel mai important moment ar fi acolo. Cea mai mare greșeală pe care o fac persoanele cae merg în astfel de concedii este să se ducă de mai multe ori cu farfuriile la mesele acelea îmbelșugate și, în altă ordine de idei, neplanificarea, pentru că pe acele mese întinse de obicei stau cam aceleași feluri de mâncare. Deci, dacă ne-am planifica ca la mic dejun, din șapte zile, să mâncam ceva, mâine altceva și tot așa, și cu prânzul și cu cina, cu siguranță nu am mai avea această problemă, de a câștiga atât de mult în greutate și neapărat să se vadă în farfurie cantitatea pe care o vom consuma în acea zi. Nu există varianta să mergem de mai multe ori cu farfuria la mese”, a explicat Simona Carniciu.

Întrebată cum am putea să combatem această psihologie adânc înrădăcinată, de a supraîncărca farfuria, medicul a explicat că „trebuie să ne gândim la țelul final și anume starea noastră de sănătate, dar și ce ne dorim cu adevărat, să fim împăcați cu noi, că am mâncat și nu am aruncat bani degeaba”.

Un exercițiu foarte bun de stăpânire a poftelor este să încercăm să ținem post

„Eu consider că este mult mai dăunător să ne întoarcem cu acele kilograme pe termen lung. Banii pe care îi vom pierde prin alterarea stării de sănătate și ulterior pentru a încerca să slăbim sunt mult mai mult decat „a mă pierde”, că nu am umple de 10 ori farfuriile la o singură masă. La lucrurile acestea trebuie să ne gândim în primul rând. De obicei, o persoană care se duce la all-inclusive se simte bine pe moment, atunci, că a mâncat de toate, dar ulterior, în momentul în care se întorc și se uită pe cântar, dezamăgirea este foarte mare și frustrările apar și tot felul de alte probleme psihologice”, a mai spus medicul.

Simona Carniciu a explicat că un exercițiu foarte bun de stăpânire a poftelor este să încercăm să ținem post, pentru că astfel „ne antrenăm să avem în față absolut de toate și să nu ne lăsăm pradă acestor pofte”.

Este recomandat să facem o vizită la medicul specialist

În cazul în care cădem în această patimă, este recomandat să facem o vizită la medicul specialist.

„Trebuie imediat să facem ceva, indiferent dacă mergem sau nu la medic specialist. Important este să le dăm jos în următoarea lună, două, trei săptămâni, cât se poate, pentru că altfel vor rămâne acolo și memoria metabolică o să își facă lucrurile, în așa fel încât să le dăm jos cât mai repede, doar dacă acționăm imediat. Dacă nu, la fel, memoria metabolică o să memoreze ceva și o să fie din ce în ce mai greu să slăbim. Cultura noastră alimentară și mai ales a stilului de viață este precară. Parcă ne place să ne facem singuri rău, să mâncăm absolut tot în all-inclusive, să nu prea ne mișcăm și tot felul de alte lucruri pe care le facem sunt dăunătoare sănătății. Din păcate, își vor spune cuvântul. Noi, ca populație, de obicei, ne mândream că eram o populație mai sănătoasă, cu mai puține boli. Vorbesc de perioada comunistă, în care mâncam foarte înțelept, că nu aveam și lucrul acela s-a văzut în starea noastră de sănătate, după care, odată cu acest belșug. Parcă nu ne-am mai putut stăpâni, parcă, la fel ca la all-inclusive,, am vrut să le mâncăm pe toate și în ziua de astăzi facem la fel. Nu mai contează tipul de alimente. Suntem extrem de comozi în ceea ce privește alegerile alimentare”, a conchis Simona Carniciu, medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE