Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Traista cu sănătate”. Cum învață copiii din Iași ce înseamnă o alimentație sănătoasă

Publicat de: Euronews

Copiii din Iași au un proiect dedicat strict alimentației lor. Veronica Mocanu, profesor universitar, a creat o disciplină opțională prin care elevii, cu vârste cuprinse între cinci și zece ani, învață cum să aibă un stil de viață sănătos. 40 de școli au astfel de cursuri în acest moment. Din păcate, acest pachet educațional a pornit de la cifre îngrijorătoare. În Iași, unul din opt copii suferă de obezitate.

Ora la care participă elevii se numește „Traista cu sănătate", unde învață cum să fie sănătoși cu alimentația potrivită, o igienă riguroasă și mult sport.

Elev: „Am învățat despre legume și fructe și am învățat că sunt foarte sănătoase și bune. Am învățat despre jocuri.”

Elev: „Legumele sunt foarte importante și fructele și nu trebuie să mâncăm multe dulciuri, mai multe fructe. Dulciurile conțin zahăr și de la zahăr putem să facem anumite boli.”

Elev: „Lactatele și celelalte legume și fructe sunt foarte bune și sportul!”

Proiectul a fost lansat în anul 2012

Proiectul a fost lansat în anul 2012, după ce studiile făcute de inițiatori arătau că obezitatea în rândul copiilor creștea în ritm alarmant..

Veronica Mocanu, coordonator proiect „Traista cu sănătate": „Dacă în orașul Iași creșterea a fost cam de două ori, la unele categorii de vârstă, de la 7- la 14 la sută. În zona rurală am observat și o creștere de patru ori a prevalenței obezității, de la 3 la 12 la sută.”

Opționalul are inclus un manual cu informații și activități care pot fi făcute în clasă. Foarte importantă a fost specializarea cadrelor didactice, pentru ca acestea să poată susține o astfel de oră in fiecare săptămână.

Elena Boca, învățătoare Școala primară Vorovești, jud. Iași: „Un copil era deja în clasa a treia când a venit la noi la școală și, venind doamna doctor cu opționalul, noi am discutat mult pe această temă și, fără a-i fi impus lucrul acesta, copilul a fost mai atent, venea, întreba, mama a făcut chiar o dietă și schimbarea s-a văzut. Până la sfârșitul anului școlar, schimbarea s-a văzut.”

Cursul este susținut de autoritățile locale și este gratuit

Cursul este susținut de autoritățile locale și este gratuit. Numărul elevilor înscriși în program s-a dublat față de anul 2020, în acest moment fiind înscriși 8.000 de școlari și preșcolari.

Veronica Mocanu, coordonator proiect „Traista cu sănătate": „Datele din întreaga lume sunt alarmante, mai ales după doi ani de pandemie. În studiile noastre, am observat și noi că, în fiecare an de pandemie, prevalența obezității a crescut cu 1 la sută. Astfel, dacă acum doi ani vorbeam la oraș de o prevalență de 10 la sută, iată că acum vorbim despre o prevalență a obezității de 12 la sută și sunt vârste mai expuse, cum sunt vârstele de 7-8-9 ani, la care prevalența obezității ajunge și 15-16 la sută.”

Proiectul „Traista cu sănătate" a fost premiat și de catre Comisia Europeană, în anul 2021, ca fiind cel mai bun din Europa de acest gen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE