Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, tot sub semnul întrebării. Coaliția îl așteaptă pe Marcel Ciolacu în țară, pentru a lua decizia

Cătălin Cîrstoiu să lămurească suspiciunile de incompatibilitate. Este cerința președintelui PSD, pe care i-o transmite public medicului, candidat la Primăria Capitalei din partea PSD-PNL. Conferința de presă promisă de Cătălin Cîrstoiu întârzie, iar politicienii din cele două formațiuni își pierd răbdarea. Ei așteaptă revenirea premierului din vizita în statele arabe, pentru a lua decizia finală.

La nivel declarativ, liderii coaliției nu iau în calcul schimbarea candidatului la Primăria Capitalei. Însă sursele Euronews confirmă că se poartă astfel de discuții. În plus, președintele PSD îl încurajează public pe Cătălin Cîrstoiu să organizeze cât mai repede conferința de presă mult promisă. Cea în care ar urma să explice dacă a fost sau nu găsit incompatibil pentru că ar fi lucrat la clinica sa privată în timp ce era manager la Spitalul Universitar.

Marcel Ciolacu: Cîrstoiu trebuie să iasă să explice

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Domnul Cîrstoiu va ieși și va explica. Nu e trimis în judecată, nimeni nu a trimis la un organ de cercetare penală ceva în ceea ce îl privește. Trebuie să iasă să explice. Primul pas e să țină această conferință și să lămurim toate aceste acuzatii. Nu am avut această discuție cu domnii Ciucă și Cîrstoiu de retragere. Am avut discuții în coaliție. Nu riscăm nimic, pentru că nu și-a depus candidatura.”

Până când se hotărăște candidatul să lămurească suspiciunile referitoare la integritate, liderii partidelor așteaptă revenirea premierului din vizita oficială în Qatar și Emiratele Arabe Unite, pentru a discuta subiectul.

Gabriela Firea, președinte PSD București: ”Domnul prim ministru se întoarce în țară mâine. Cu siguranță în weekend sau luni dimineață vom avea o întâlnire la nivelul Coaliției de guvernare unde vom discuta și acest subiect pe langa celelelate teme poltice și cu siguranță se va lua o decizie care va fi ulterior anuntata intr-un cadru adecvat , un cadru politic.”

Deci nu e exclusă retragerea?

Gabriela Firea, președinte PSD București: ”Nu pot eu să speculez înainte ca liderii celor două partide să discute la intoarcerea premierului în țară.”

Cătălin Cîrstoiu: ”Nu îmi pun problema să mă retrag”

În timp ce social-democrații și liberalii se gândesc dacă este oportun să-l păstreze pe Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru București, medicul spune că nici nu se gândește să renunțe.

Cătălin Cîrstoiu, la B1 TV: ”Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup (...) Eu nu sunt în nicio stare de incompatibilitate. Este o alianţă care vrea să dea oraşului stabilitate. Eu sunt candidatul alianţei PSD-PNL (...) simt susţinerea liderilor alianţei. Nu îmi pun problema să mă retrag”.

PSD și PNL au de purtat negocieri serioase, mai ales că, din informațiile Euronews, social-democrații au în mod special gânduri de schimbare. Iar asta duce și la disensiuni între formațiunile din coaliția de guvernare.

Perioada de înscriere a candidaturilor la alegerile locale din 9 iunie a început deja. Ultima zi este 30 aprilie.

Calendarul alegerilor din România în 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE