Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costurile alegerilor din 2024. Comasarea nu aduce aproape deloc economii la buget

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare nu aduce aproape niciun fel de economie la buget. O recunosc surse ale jurnaliștilor Euronews de la vârful coaliției de guvernare. Singura cheltuială care se restrânge este cea pentru echipajele de poliție și jandarmerie, care nu mai trebuie dublate în condițiile în care, pe 9 iunie, votăm atât pentru aleșii locali, cât și pentru europarlamentari.

Cât costă organizarea alegerilor din 2024

Este totuși o economie infimă în comparație cu restul costurilor pe care le presupun alegerile.

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: Potrivit ministerului de Finanțe, aproape 4 miliarde de lei costă organizarea tuturor alegerilor din acest an. Adică, aproape un miliard de lei pentru fiecare tip de scrutin.

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare nu înseamnă și costuri mai mici, pentru că trebuie stabilite spații diferite pentru fiecare tip de scrutin, iar asta pentru că, la alegerile europarlamentare, cetățenii pot vota oriunde în țară, iar la cele locale, doar în localitatea unde au domiciliul sau reședința.

Să facem o comparație cu alegerile de acum 4 și 5 ani. Potrivit calculelor realizate de Expert Forum, în 2019 și 2020, statul a plătit, în total, 1,7 miliarde de lei pentru toate cele patru tipuri de alegeri. Din această sumă, peste un miliard a reprezentat fondurile pentru personalul care a lucrat în secțiile de vot. Chiar dacă punem la socoteală inflația, care a atins niveluri record în ultimii doi ani, în 2024 vom plăti de două ori mai mult pentru organizarea alegerilor.

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: Pe lângă costurile statului cu organizarea din secțiile de votare, alegerile presupun cheltuieli și în timpul campaniei electorale, cheltuieli susținute de partide. Vorbim tot de bani publici, pentru că partidele primesc subvenții, iar în ultimii trei ani, au tot strâns bani pentru super anul electoral 2024.

Partidele politice din România au primit, în ultimii trei ani, peste 700 de milioane de lei de la bugetul de stat. Un sfert din această sumă a rămas necheltuită, potrivit Autorității Electorale Permanente.

PSD a modificat, în 2018, legislația privind subvențiile pe care partidele le primesc de la buget. De atunci au crescut exponențial sumele alocate din bani publici, de la 5-6 milioane pe an în 2015, la 258 de milioane de lei pe an în 2022.

În "anul superelectoral 2024", subvențiile din bani publici pentru partidele din România ajung la 314 milioane de lei. E vorba de 60-70 de milioane în plus peste sumele din anii electorali trecuți. Mai multe organizații neguvernamentale au atras atenția că cele mai mari partide din România nu cheltuiesc banii publici în mod transparent. Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care ar trebui să verifice cum se cheltuie banii.

VEZI GALERIA
4 imagini

Calendarul alegerilor din România în 2024. Când vor fi chemați românii la vot

Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor din România în 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

Pentru alegerile prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt trei variante de date luate în calcul pentru cele două tururi ale scrutinului: 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie sau 15 și 29 septembrie.

Alegerile locale, cele europarlamentare și cele parlamentare sunt organizate în România într-un singur tur.

Alegerile prezidențiale sunt organizate în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numătorul total de voturi valabil exprimate.

Alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui României au loc din cinci în cinci ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE