Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care este miza devansării alegerilor prezidențiale. Dacian Cioloș: ”Schimbarea datei nu este în interesul cetățenilor. Sunt alte dedesubturi”

Românii ar urma să își aleagă președintele în luna septembrie a acestui an. Au fost avansate trei variante 1-15, 8-22 sau 15-29 septembrie. În același timp după alegerile europarlamentare din luna iunie, se va constitui și componența viitorului Parlament European.

Actualul președinte al României, Klaus Iohannis, se află în cărți pentru a deveni șef al Consiliului European.

Europarlamentarul Dacian Cioloș a analizat, la Euronews România, care este, de fapt, miza devansării alegerilor prezidențiale.

”Au impresia că pot manipula, probabil, voturile cetățenilor, indiferent cum schimbă ei datele alegerilor”

Dacian Cioloș, europarlamentar: Această schimbare a datei alegerilor nu este în interesul cetățenilor. Dacă era în interesul cetățenilor, eu cred că veneau cu argumentele liderii partidelor de la guvern și le-ar fi explicat. Neavând o explicație clară, e clar că sunt alte dedesubturi și alte subtilități pe care nu vor să le explice pentru că nu i-ar ajuta în încrederea pe care le-ar acorda-o cetățenii. Au impresia că pot manipula, probabil, voturile cetățenilor, indiferent cum schimbă ei datele alegerilor. Și atunci o fac în funcție de interesele personale ale unuia sau altuia.

Vom avea alegeri europene, europarlamentare, întârziate cu o lună față de mandatele precedente, când alegerile aveau loc la începutul lui mai, acum au loc la începutul lui iunie. În iulie, se va constitui Parlamentul European și, cel mai probabil, vor începe discuțiile serioase, consistente pe posturile importante europene. Mai degrabă, la începutul toamnei.

Cu atât mai multe cu cât nu mai e presiunea pe președinția Consiliului European cu retragerea lui Charles Michel pentru că a revenit asupra deciziei de a candida la europarlamentare. Nu va mai fi candidat la europarlamentare. Așa încât rămâne în post până în noiembrie când va fi schimbat. Și atunci discuțiile vor începe în septembrie și, dacă suprapunem calendarele, observăm că asta ar însemna că și președintele Klaus Iohannis ar fi liber de sarcini din septembrie, în caz că s-ar putea prezenta ceva.

Mie mi-e greu să cred ce s-ar putea prezenta, ce poziție s-ar putea prezenta care să corespundă rangului și responsabilităților pe care Klaus Iohannis le-a avut până acum și la care să se și poată califica PPE-ul, familia politică din care face parte.

Marcel Ciolacu: ”8-22 septembrie, varianta cea mai potrivită”

Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie

"Am hotărât, în afară de comasare, şi o alianţă electorală între Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal pentru lista de europarlamentare, iar în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidenţiale. Primele date sunt trei variante. Nu este foarte greu: 1 - 15, 8 - 22 sau sfârşitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep şcolile şi să nu încurcăm desfăşurarea activităţii copiilor, 8, 22 ar fi cea mai potrivită şi data de 8 decembrie pentru alegerile generale", a afirmat Ciolacu, la finalul şedinţei decisive a coaliţiei privind organizarea alegerilor, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că nu vede nimic neobişnuit ca predarea-primirea între actualul şi viitorul preşedinte să se desfăşoare într-o normalitate şi într-un calendar programat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE