Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri europarlamentare 2024: PSD și PNL vor aplica ”sistemul fermoarului” pentru lista comună de candidați deschisă de o femeie

Partidele de la guvernare s-au înțeles să propună o listă comună de candidați pentru Parlamentul European. Lupte politice se duc în continuare însă pentru a alege cum se împart locurile eligibile între PNL și PSD. Ce calcule își fac politicienii?

Oficial, președinții celor două partide spun că nu au discutat despre mecanismul de împărțire a locurilor pe listă. Știm deocamdată atât: liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că își dorește ca lista comună de candidați la europarlamentare să fie deschisă de o femeie independentă de cele două partide.

O doamnă va deschide lista la europarlamentare

Marcel Ciolacu: Aș dori foarte mult să găsim o doamnă care să deschidă lista de europarlamentare a celor două partide. O doamnă care să nu fie nici membră PSD, nici membră PNL. Aș dori, normal, idealul să fie o doamnă care poate gândește liberal, dar are o meserie social-democrată sau invers. Și sunt ferm convins că în perioada următoare vom găsi.

Din informațiile noastre, coaliția caută o persoană cu relații în instituțiile europene și cu o carieră profesională. Potrivit surselor Euronews, deși coaliția își dorește în această etapă un candidat independent, persoana care va deschide lista comună la europarlamentare va trebui să se înscrie într-unul dintre partide după ce va ajunge în Parlamentul European, cel mai probabil în PSD.

Niciun ministru actual nu va candida

Ca să închidă ambițiile miniștrilor în funcție care și-ar fi dorit un loc în Parlamentul European, conducerea coaliției s-a înțeles asupra acestui principiu: niciun ministru actual, de la niciunul dintre partide nu va ajunge candidat pe următoarele locuri de pe lista comună. Așadar, cine va ajunge pe această listă începând cu locul al doilea? Oficial nu s-a luat nicio decizie după cum spune președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: În acest moment nu am discutat nici nume, nici modul în care vor fi împărțite aceste poziții. Este clar că trebuie să se țină cont de ponderea fiecărui partid în interiorul coaliției. La momentul în care vom fi finalizat această analiză, ne ducem din nou în Biroul Național, vom prezenta lista, va fi aprobată și după aceea o vom face public.

Ce înseamnă ”sistemul fermoarului”

Sursele noastre spun că se va folosi așa numitul ”sistem al fermoarului”. Adică, după acest prim candidat independent, pe lista vor ajunge doi candidați din partea unuia dintre partide, urmați de alți doi candidați de la celălalt partid din coaliție.

Cel mai probabil PSD va ocupa poziția 3 și 4, urmat de PNL cu pozițiile 5 și 6. Acest principiu, al fermoarului, va fi folosit până la poziția a 10-a de pe lista comună- așa își dorește PSD. PNL, pe de altă parte, își dorește să folosească acest sistem până la poziția 17.

Pe aceste poziții ar urma să ajungă politicieni precum Mihai Tudose și Victor Negrescu de la PSD, iar de la PNL, Rareș Bogdan și Dan Motreanu. Coaliția contează pe aproximativ 19 mandate, dintre care PSD își dorește minim 10 sau 11, în timp ce PNL mizează pe 8 europarlamentari din toamnă.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor din România în 2024:

  • 9 iunie – alegeri europarlamentare și locale;
  • septembrie – alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie – alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE