Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale 2024. Averile candidaților pentru Primăria Capitalei: de la bolizi de lux, la locuințe în chirie

Pretendenți la gospodărirea Bucureștiului, principalii candidați la funcția de primar general al Capitalei nu s-au dovedit toți la fel de gospodari.

Unii sunt campioni la investiții, la acumulat proprietăți imobiliare sau colecții de mașini de epocă. Alții preferă în continuare să stea cu chirie, chiar și după un mandat de edil.

Ce avere are Cristian Popescu Piedone

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone nu-și ascunde pasiunea pentru mașinile de epocă. Pe lângă un Mercedes modern, deține alte patru autoturisme: un Oldsmobil din ’59 și trei Cadillac-uri din anii ’60-70 ai secolului trecut.

Alte șase automobile de epocă sunt păstrate în familie, dar pe numele fiului, Vlad, candidat și el, dar la primăria de sector, controlată în prezent de tatăl său. Piedone deține și o casă de locuit în București și patru terenuri intravilane în comuna ilfoveană Bragadiru.

În conturi, Piedone are economii de 50.000 de euro și 691 de dolari, conform declarației de avere. Veniturile lui din 2022 se întind doar pe primele cinci luni și însumează 46 de mii de lei. În luna mai a fost condamnat definitiv în dosarul Colectiv.

Ce avere are Cătălin Cârstoiu

Soluția comună a PSD-PNL pentru Capitală, medicul Cătălin Cârstoiu a știut să-și folosească abilitățile manageriale nu doar la Spitalul Universitar de Urgență.

Are declarate în conturi peste 1,5 milioane lei, 400.000 de euro și 52.000 de dolari. Plus bijuterii în valoare de peste 150.00 de euro. În declarația sa de avere, Cârstoiu a menționat doar apartamentul de 100 de metri pătrați din București, casa de 450 mp din Mogoșoaia și un teren intravilan.

Grupul de firme pe care îl deține împreună cu soția sa, are în active încă patru imobile. Proprietăți pentru care medicul și-a împrumutat propria afacere cu aproape un milion de euro: un apartament pe plajă la Mamaia, un penthouse la Sinaia, plus alte două apartamente în zona de lux a cartierului Cotroceni.

Medicul și familia lui rivalizează cu familia Piedone atunci când vine vorba de mașini de lux. Dar opțiunile sunt pentru cele contemporane: un Cadillac, pe persoană fizică, dar și două BMW X6, plus alte două autoturisme Mercedes, trecute pe firmă.

La venituri, salariul de manager la Spitalul Universitar i-a adus circa 450.000 de lei în anul 2022. Alți 390.000 de euro reprezintă doar încasările din dividende.

Ce avere are Nicușor Dan

Primarul în exercițiu, Nicușor Dan este chiriaș în București, fără nici o proprietate prin altă parte, dar cu un teren de aproape 1.500 de metri pătrați la Predeal, luat cu credit bancar.

Edilul conduce un Citroen BX vechi de aproape 40 de ani și declară un singur venit, cel de primar general, care îi aduce peste 195 de mii de lei, anual.

La capitolul investiții și împrumuturi, Nicușor Dan nu are conturi bancare, dar a dat 20.000 de euro cu titlu de împrumut, unei persoane fizice.

În schimb, Dan are un credit de 100.000 de euro, plus două împrumuturi la persoane fizice, în valoare totală de 52.000 de euro.

Ce avere are Mihai Enache

Candidatul AUR pentru fotoliul de primar general al Bucureștiului, Mihai Enache , deține o casă de locuit în comuna Bucșani județul Dâmbovița, un teren intravilan în aceeași localitate și o mașină din 2017.

În conturi, declară 3.000 de lei și 1.000 de euro. Dar a împrumutat 135.000 de lei și, la rândul său, are împrumutați 60.000 de euro și 50.000 de lei de la două persoane fizice.

Ca sursă unică de venituri, declară salariul de director al Primăriei Sectorului 4: 117.600 de lei, în 2022.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE