Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursa pentru București. Cine sunt candidații confirmați până acum pentru Primăria Capitalei și sectoare

După retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din postura de candidat al coaliției pentru Primăria Capitalei, tabloul final arată puțin diferit. Iată cine sunt candidații confirmați până acum pentru Primăria Capitalei și sectoare.

Candidați la Primăria Municipiului București

  • Nicușor Dan (independent, susținut de Alianța Dreapta Unită)

Actualul primar al Capitalei, ales în 2020. A fost fondator al asociației Salvați Bucureștiul și este inițiator și fost președinte al partidului USR. Are un doctorat în matematică, în Franța.

  • Gabriela Firea (din partea Partidului Social Democrat - PSD)

Gabriela Firea este fost primar al Capitalei în perioada 2016-2020. Totodată, social-democrata este șefa filialei PSD București și fost ministru al Familiei.

  • Sebastian Burduja (din partea Partidului Național Liberal - PNL)

Sebastian Burduja este actualul ministrul al Energiei și președinte al filialei PNL București. și fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării. A fost până în august 2019 președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în ianuarie 2016. A fondat și condus Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români).

  • Cristian Popescu Piedone (din partea Partidul Umanist Social Liberal - PUSL)

În prezent primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a fost și edil al Sectorului 4, pentru două mandate, 2008-2012 și 2012-2015, și a demisionat după incendiul din Clubul Colectiv.

  • Mihai Enache (AUR)

Este deputat AUR. Timp de doi ani a condus Direcția de Investiții a Primăriei Sectorului 4. Este membru al partidului AUR de la înființarea formațiunii politice.

  • Dorel - Constantin Onaca (PRM)

Dorel-Constantin Onaca este un fost deputat român în legislatura 1996-2000 ales în județul Arad din partea PDSR. 

Programul electoral prezentat de Onaca are următoarele priorităţi: fluidizarea străzilor, semafoare inteligente, parcări, cantine sociale pentru nevoiaşi şi adăposturi pentru oamenii străzii, consolidarea blocurilor/imobilelor cu bulină roşie şi reabilitarea centrului istoric, piste pentru biciclişti, trotinete şi motoscutere, deparazitarea oraşului şi amenajarea spaţiilor verzi.

Candidați la Sectoarele Bucureștiului

De precizat e că PSD-PNL ar trebui să anunțe zilele acestea cine sunt exact candidații la Sectoarele 1, 2 și 5. Totodată, și partidul AUR urmează să mai anunțe candidaturi la anumite sectoare.

Sectorul 1

  • Clotilde Armand (USR) - primarul în funcție;

Clotilde Armand, actualul primar al Sectorului 1, candidează pentru un nou mandat. De profesie inginer, ea a lucrat anterior în managementul unor multinaționale. Este unul dintre membrii fondatori ai USR, fost consilier local în Sectorul 1 și fost deputat în Parlamentul European.

  • Liviu Negoiță (PUSL);

De profesie avocat, Liviu Negoiță a fost primar al Sectorului 3 pentru două mandate (2004-2008 și 2008-2012). În noiembrie 2009 a fost desemnat de Traian Băsescu să formeze Guvernul, după ce Parlamentul nu a validat cabinetul format de Lucian Croitoriu. Și-a depus ulterior mandatul.

  • George Tuță (PNL, susținut de PSD)

Este președintele interimar al PNL Sector 1, din decembrie 2023. Este absolvent al Academiei de Studii Economice din București, cu licență în management economic. Deputat PNL, ales ăn 2020, actuvează în Comisia pentru Afaceri Europene și în Comisia pentru Industrie și Servicii.

  • Ramona Ioana Bruynseels (AUR)

Ramona Bruynseels este lidera Organizației de Femei a AUR. Aceasta va candida la Sectorul 1 pentru investiții și dezvoltare. În 2019, a fost candidata PPUSL la alegerile prezidențiale.

⁠Sectorul 2

  • Radu Mihaiu (USR) - primarul în funcție;

A fost ales primar al Sectorului 2 al Bucureștiului la alegerile locale din 2020. Are 46 de ani și este, la bază, profesor de informatică, după cum reiese din CV-ul său.

  • Rareș Hopincă (PSD, susținut și de PNL);

Actualul prefect al Bucureștiului, este fost consilier general al Muncipiului București și fost city manager al Sectorului 5. Anterior, în perioada 2017-2018, a fost director general în cadrul Primăriei Sectorului 5.

  • Candidat PUSL - va fi anunțat;
  • Candidat AUR - va fi anunțat.

Sectorul 3

  • Robert Negoiță (independent, susținut de PSD-PNL) - primarul în funcție;

Ocupă din 2012 funcția de primar al Sectorului 3 din București. Confuzia numelui de familie îi face pe mulți să creadă că ar fi înrudit cu Liviu Negoiță, fost primar al Sectorului 3, lucru negat de Robert Negoiță.

  • Lucian Judele (USR);

Actual viceprimar al Sectorului 3. Potrivit site-ul său oficial, este cadru medical de profesie, cu experiență în serviciile de asistență medicală la domiciliu în Italia. Din iulie 2019 și până în prezent: Președintele Filialei PLUS Sector 3, apoi USR Sector 3.

  • Ana Ciceală (independentă, susținută de REPER);

Ana Ciceală este membru al Biroului Național USR, însă la alegerile locale candidează ca independentă. Partidul REPER o susține, pe o platformă mai largă, alături de formațiuni politice precum SENS și URSPDF.

  • Vasile Negrilă (PUSL);

Candidatul umanist pentru Primăria Sectorului 4 are experiență în administrația publică locală.

  • Candidat AUR - va fi anunțat.

Sectorul 4

  • Daniel Băluță (PSD, susținut și de PNL, și PUSL) - primarul în funcție;

De profesie medic stomatolog, este primar al Sectorului 4 din iunie 2016. Anterior, în iunie 2012, a fost ales consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 4 București și a fost viceprimar al Primăriei Sectorului 4. În noiembrie 2015, după demisia lui Cristian Popescu Piedone, a fost ales primar interimar.

  • Paul Ene (USR);

Absolvent de Politehnică, este președintele filialei USR-PLUS Sector 4, din iunie 2020. Din februarie 2021, este secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

  • Cătălin Teniță (REPER)

Cătălin Teniță este deputat în Parlamentul României și activează în partidul REPER de la 1 septembrie 2023. Este fost antreprenor în IT și activist civic.

  • Candidat AUR - va fi anunțat.

Sectorul 5

  • Adrian Vigheciu (PSD - susținut și de PNL)

Este consilier general al Capitalei din partea Partidului Social Democrat. Este licențiat în administrație publică și științe politice, și masterand al Facultății de Istorie.

Timp de patru ani, între 2016 și 2020, a fost administrator public în cadrul Primăriei Sectorului 6, iar în prezent e membru al comisiei de patrimoniu și al comisiei de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

  • Vlad Popescu Piedone (PUSL);

Este fiul actualului primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. În 2020, el a fost ales deputat în Parlamentul României, din partea PSD.

  • Alexandru Dimitriu (USR);

A fost secretar de stat în Ministerul Justiției, în 2021, în perioada în care USR a fost la guvernare. În prezent este liderul consilierilor locali în Sectorul 5.

  • Lidia Vadim Tudor (AUR)

Lidia Vadim Tudor a absolvit Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” şi a urmat apoi cursurile Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Spiru Haret. Are un master în Mass-Media şi Comunicare. A urmat şi cursurile Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Spiru Haret şi deţine un master şi în Psihologie Clinică şi intervenţie psihologică. Este, din 2015, redactor-şef al Revistei „România Mare”.

Sectorul 6

  • Ciprian Ciucu (PNL, susținut de PSD-PNL) - primarul în funcție;

Actualul primar al Sectorului 6, din anul 2020. Până în anul 2023 a fost președinte al PNL București. Anterior, în perioada decembrie 2019 - septembrie 2020, a fost președintele al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și fost consilier general al Municipiului București (iunie 2016 - decembrie 2019).

  • Bogdan Pintileasa (PUSL);

Este președinte al Filialei PUSL Sector 6. A fost director administrativ la Direcția Administrativă Fondul Locativ Sector 6 și conduce Direcția Adminisrativă a Sectorului 5.

  • Mihaela Ștefan (USR);

Din 2020, este viceprimar al Sectorului 6 și consilier în cadrul Consiliului Local Sector 6. Este licențiată în Științe Administrative la Școala Națională de Studii Politice și Administrative în București, Facultatea de Administrație Publică.

  • Candidat AUR - va fi anunțat.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE