Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marian Vanghelie vrea un nou mandat de primar la Sectorul 5. ”Vă spun că candidez. Liderii adevăraţi nu au reuşit decât după ce au făcut puşcărie”

Marian Vanghelie şi-a depus, luni, candidatura ca independent la Primăria Sectorului 5.

Vă spun că candidez (sic!) doar pentru faptul ca să arăt că se poate schimba și vă mai spun un singur lucru: am mai spus-o, dar mai repet o dată. Îmi place cum sună: liderii adevărați în lume care au făcut istorie și care au reușit să întemeieze state puternice n-au reușit decât după ce au făcut pușcărie, au avut probleme.

Să vă spun ce îmi spunea lumea: domnule, anunțați-vă candidatura că noi nu știm că candidați. Și am mai făcut greșeala asta că am zis: am notorietate 99%, dar în schimb lumea nu știe că candidez”, a afirmat Marian Vanghelie, care a mai condus Primăria Sectorului 5 între 2000-2015.

În pofida greșelilor de exprimare, Vanghelie a evidențiat că își propune ca prioritate învățământul, precizând că ceea ce se întâmplă în Sectorul 5 în unităţile şcolare "nu a fost niciodată", nici înainte de 1989.

"Nu a fost niciodată, nici în 1989 nu a fost în Sectorul 5 ceea ce se întâmplă acum. Avem 10 unităţi (de învăţământ - n.r.) închise, avem peste 20 de unităţi la care curg de la toaletele de sus prin clase. Credeţi-mă, când am venit primar nu era aşa ceva.

Am schimbat învăţământul. Acum (...) ceea ce promit şi ceea ce vreau să fac, începând de la educaţie, care trebuie să fie punctul numărul 1, nu numai pentru Primăria Sectorului 5, ci pentru toată România, învăţământul în acest moment să-l ducem la standarde cele mai mari din lume. O să fim un exemplu şi pentru alte ţări din Europa şi pentru tot ceea ce vrem să facem pentru copiii noştri. Acesta este motivul pentru care mi-am depus candidatura. Am stat şi m-am gândit mult: să o depun, să n-o depun, cum se interpretează, ce se poate zice”, a precizat Vanghelie.

Fostul edil a susţinut că va reabilita 600 de blocuri din sectorul 5.

"Astăzi n-am să vorbesc nimic urât despre contracandidaţii mei, că nu e momentul. Vreau să vă mai explic decât câteva lucruri: am făcut 600 de blocuri din 1.200 de blocuri izolare termică, în opt ani de zile s-au făcut 40 de blocuri. Eu le promit oamenilor că în doi ani termin diferenţa de încă 600 de blocuri. Şi vă spun cu argumente. Am avut 120 de şantiere, când am băgat pe 500 de străzi şi pe 600 de blocuri schelele într-un an şi jumătate. Deci, din 700 de străzi am făcut 650 de străzi apă, canal şi asfalt. N-au putut să se termine în cele 50 de străzi şi vorbim de opt ani de zile", a menționat Vanghelie.

Vanghelie amintește despre magazinele ”economat”

De asemenea, Vanghelie a mai spus că în mandatul său a deschis magazine pe model economat.

"Nu am privatizat nimic. Am deschis magazine pe model economat, dar de fapt supermarket, care aveau 10.000 de produse şi modelul era în felul următor ca sistem de marketing: cele 100 de produse fără adaos comercial aduceau clienţii pentru celelalte 9.900. Am făcut, cred că Parcul Sebastian a fost făcut de mine, era un câmp şi un maidan cu pământ. Astăzi se încearcă de a se reface ceva, dacă puteţi crede, cu o firmă din Turcia că românii nu mai fac parcuri, într-o formulă rapidă în campanie", a mai susţinut Marian Vanghelie.

Vanghelie, critici la adresa lui Piedone: ”Ne filmăm cu TikTok-ul şi ne înjurăm directorii din primărie ca şi cum ar fi sclavi pe plantaţie”

Fără a-l criticat direct pe actualul edil Cristian Popescu Piedone, Vanghelie a mai spus că Sectorul 5 este distrus.

"Ne bucurăm că punem nişte colţuri cu iarbă şi nişte borduri şi restul nimic nu s-a întâmplat. Ne filmăm cu TikTok-ul şi ne înjurăm directorii din primărie ca şi cum ar fi sclavi pe plantaţie. Aşa ceva n-a existat în Primăria Sectorului 5. (...) Iar a ne muta de la Sectorul 4 la Sectorul 5, de la Sectorul 5 la Capitală şi dacă nu iese la Capitală, sunt sigur că peste patru ani o să candideze la Sectorul 2. Acesta este un mod de a nu-ţi asuma ceea ce ai făcut şi ceea ce eşti", a mai spus Vanghelie.

El a mai susţinut că a primit mai multe propuneri să candideze la Primăria Capitalei.

"La mine au venit multe propuneri, inclusiv să candidez la Capitală, nu mă interesează(...) Vă zic: toate problemele pe care le-am parcurs în ăştia 10 ani nu au făcut altceva decât m-au întărit", a mai spus Vanghelie.

Vanghelie, a doua încercare a reveni la Primăria Sectorului 5

La alegerile locale din 2020, Marian Vanghelie - primarul Sectorului 5 între anii 2000 şi 2015 - a candidat fără succes pentru un nou mandat. Mai apoi, la alegerile parlamentare din același an, el a deschis lista Partidului Ecologist în județul Călărași, pentru un post în Camera Deputaților. Cu toate acestea, PER nu a obținut suficiente voturi pentru a trece pragul electoral.

În mai 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu și luare de mită, într-un proces care a început în anul 2015. Procurorii DNA l-au acuzat că edilul ar fi încasat foloase necuvenite de 30,4 milioane de euro. Vanghelie a făcut apel, iar procesul se judecă la Curtea de Apel București.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE