Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paul al României, condamnat în dosarul "Ferma Băneasa", rămâne în arest în Malta

Ministerul Justiţiei a anunţat că Paul-Philippe al României rămâne în arest, după ce Curtea Constituţională a Maltei i-a respins cererea de eliberare.

"Astăzi (miercuri - n.r.), Curtea Constituţională a Maltei a respins o nouă solicitare a lui Paul-Philippe al României de a fi eliberat. Acesta rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare, adică 17 iunie. Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Braşov (instanţă de executare) şi toate autorităţile implicate şi-au făcut treaba, ca de fiecare dată. Şi vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnaţi", a precizat Ministerul Justiţiei.

Potrivit Agerpres, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, declara pe 20 mai că o instanţă din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România, motivând că din punctul de vedere al instituției pe care o conduce, legislaţia Uniunii Europene în materia mandatului european de arestare "nu este aplicată corespunzător".

”Instanţa de executare - Curtea de Apel Braşov - va face o adresă oficială către Parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul Parchetului din Franţa. Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară", a menționat Alina Gorghiu, conform sursei citate.

Ministrul Justiției a reamintit că judecătorii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa dacă în cazul predării lui Paul al României este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare (MEA).

Alina Gorghiu a menționat că primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie.


Pe 29 aprilie, Instanța din Malta a decis ca Prinţul Paul al României să fie arestat preventiv. Solicitarea acestuia de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă, însă hotărârea poate fi contestată.

”Instanța din Malta a decis azi arestarea preventivă a fugarului Paul de România până pe data de 9 mai. Din informațiile pe care le avem, solicitarea acestuia, de a fi eliberat pe cauțiune, a fost respinsă, decizie care poate fi însă contestată.

După cum știți, acesta a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Ferma Băneasa.

Ministerul Justiției va continua demersurile și va depune eforturi pentru ca prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, așa cum procedează cu orice fugar al statului român.Vom informa cu privire la etapele procedurale ulterioare. Vom furniza toate documentele și informațiile necesare pentru ca instanța din Malta să accepte predarea fugarului”, a scris Alina Gorghiu, ministrul Justiției, pe Facebook.

Prinţul Paul al României, condamnat în dosarul "Ferma Băneasa" la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, a fost depistat în Malta, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit acestora, el se afla într-un resort.

Urmează ca autorităţile să deruleze procedurile specifice, arată sursele menţionate.

Prinţul Paul al României, condamnat în dosarul "Ferma Băneasa"

În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prinţul Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare cu executare.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat. Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov.

Alte condamnări: Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela - 5 ani, Robert Roşu (avocat) - 5 ani, Niculae Dima - 4 ani, Caterina Popa - 4 ani, Gheorghe Olteanu - 4 ani, Valentin Delcea - 4 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Totodată, au fost condamnaţi cu suspendare Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE