Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2024, cel mai important an electoral din istorie. Ce rol joacă votul electronic și cât de sigur este acesta

Sistemele de vot electronic necesită investiții și evaluări constante, dar cât de sigure sunt acestea și cine le folosește?

În 2024, aproximativ jumătate din populația lumii va decide viitorul țărilor lor în cel mai important an electoral din istorie.

În spatele scenei zgomotoase a campaniilor politice, sistemele electorale vor avea responsabilitatea de a asigura un scrutin liber și corect.

"Scopul nu este doar de a avea un sistem sigur, ci de a avea o democrație sigură", a declarat pentru Euronews Next Dr. David Dueñas-Cid, profesor asociat la Universitatea Kozminski din Polonia.

În iunie, europenii își vor alege Parlamentul pe baza a 27 de sisteme diferite, iar până atunci, Portugalia, Slovacia, Macedonia de Nord, Lituania, Islanda și Belgia vor fi organizat deja alegeri naționale.

Doar o minoritate dintre aceste alegeri va folosi tehnologia în procesul său, fie că este vorba de exprimarea votului, de numărarea buletinelor de vot sau de verificarea bazelor de date ale alegătorilor.

"În 1999, oamenii ar fi spus că viitorul este votul prin internet, dar suntem în 2024 și nu atât de multe țări votează online", a declarat Dueñas-Cid.

El crede că tehnologia se va infiltra în cele din urmă în toate alegerile și că "nu există niciun sistem tehnic care să fie sută la sută sigur".

Ce este votul electronic și cine îl folosește?

Țările care testează alegerile electronice încep, de obicei, cu cetățenii care locuiesc în străinătate, deoarece, în comparație cu votul pe suport de hârtie, tehnologia accelerează numărarea voturilor, elimină voturile nule și facilitează exprimarea votului.

Cu toate acestea, în 1982, statul Kerala din sudul Indiei a testat votul electronic în cadrul alegerilor locale. Scrutinul avea să fie în cele din urmă anulat și refăcut pe hârtie din cauza unor probleme juridice, dar astăzi, cea mai mare democrație din lume folosește pe scară largă dispozitive electronice, voturile pe hârtie fiind limitate la zonele îndepărtate.

Până în luna mai a acestui an, peste 986 de milioane de indieni vor alege parlamentul inferior al țării cu ajutorul mașinilor de vot electronice cu înregistrare directă (DRE) din secțiile de votare, care înregistrează imediat voturile, nu sunt conectate la internet și tipăresc chitanțe.

Deși fiabilitatea aparatelor DRE a fost pusă sub semnul întrebării în trecut, acestea sunt cel mai utilizat sistem electronic, potrivit Institutului Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală.

Pentru Oliver Väärtnõu, CEO al companiei de tehnologie Cybernetica, utilizarea mașinilor de vot electronice reprezintă un pas spre votul prin internet, care poate fi efectuat online, de pe orice dispozitiv și de oriunde.

Țara sa, Estonia, a fost pionier în domeniul votului online încă din 2005.

"Avem cea mai avansată metodă de vot din lume, cu votul prin internet, și cea mai comună sau arhaică modalitate, cu votul pe hârtie", a declarat Väärtnõu, a cărui companie a proiectat software-ul i-Voting din Estonia.

Cât de sigur este votul prin internet?

"Nu este un sistem pe care îl construiești o dată și îl lași să fie timp de zece ani. Estonia lucrează în mod constant la modernizarea votului prin internet. Modificăm software-ul, ne uităm la securitate, evaluăm ce se întâmplă în lume și vedem dacă are impact asupra soluției noastre de vot prin internet", a declarat Väärtnõu, pentru Euronews Next.

În 2022, Estonia a alocat 30 de milioane de euro pentru sistemele de informații digitale ale statului și, până în prezent, țara nu a detectat niciodată malware sau vulnerabilități în timpul alegerilor. Dar alte țări nu pot spune același lucru.

Unele părți ale Elveției au adoptat votul prin internet în 2004. Cincisprezece ani mai târziu, testele publice au scos la iveală defecte într-un software actualizat, iar implementarea votului online a fost oprită până în martie 2023.

Viitorul votului

Cu toate acestea, unele țări cu un istoric democratic controversat trec la votul electronic.

La mijlocul lunii martie, în cadrul unor alegeri în care nu a mai existat niciun "adversar semnificativ", o parte din ruși își vor putea alege pentru prima dată președintele printr-un sistem electronic, în timp ce Turcia, care a avut alegeri "libere, dar nu corecte" în martie anul trecut, potrivit observatorilor internaționali, a anunțat că a dezvoltat propriile sale mașini DRE.

Alte țări, precum Norvegia și Mexic - care va permite votul electronic la viitoarele alegeri prezidențiale din iunie 2024 pentru cetățenii care locuiesc în străinătate - analizează, de asemenea, posibilitatea de a integra această tehnologie în alegeri. Tuturor țărilor care fac trecerea, expertul Dueñas-Cid le recomandă "să o ia ușor".

Trecerea la votul electronic este dificilă: unele partide politice consideră că tehnologia poate afecta modalitățile de vot și poate schimba dinamica puterii, în timp ce schimbarea obiceiurilor electorale este complicată, deoarece oamenii sunt foarte obișnuiți cu sistemul în vigoare, potrivit expertului.

Anul trecut, pentru prima dată, puțin peste jumătate dintre estonieni au votat online, dar a fost nevoie de aproape treizeci de ani pentru ca puțin peste 300.000 de cetățeni să folosească internetul în alegeri (Estonia are o populație de 1,3 milioane de locuitori, din care aproximativ jumătate sunt înregistrați pentru a vota).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE