Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale 2024. Lupta pentru marile orașe: unde au PSD și PNL candidați comuni și unde sunt adversari

PSD își alege astăzi candidații pentru alegerile locale din 9 iunie. Social-democrații vor avea o alianță electorală cu PNL în București, Bacău, Brașov și Timiș. În restul țării, cele două partide vor avea candidați separați pentru primării și șefia consiliilor județene.

În București lucrurile sunt destul de clare. Primarul în funcție, Nicușor Dan, este sprijinit de alianța Dreapta Unită și partidul Reper. Actualul primar din Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, a intrat și el în cursă. Candidatul comun al Coaliției PSD-PNL va fi medicul Cătălin Cîrstoiu, iar din partea AUR candidează Mihai Enache.

Brașov și Timișoara - marile orașe unde PSD și PNL au candidați comuni

La Cluj-Napoca, favorit în sondaje este edilul Emil Boc, din partea PNL. Social democrații încă nu au stabilit în mod oficial un nume pentru Cluj. Există discuții potrivit cărora Partidul Social Democrat și AUR ar putea forma o alianță tacită aici, împotriva lui Emil Boc, dar așteptăm o decizie finală în privința candidaților.

PSD și PNL se vor lupta și în Moldova. La Iași, primarul aflat în funcție, Mihai Chirica, îl va avea adversar pe social-democratul Bogdan Balanișcu. Se anunță o campanie dură aici, pentru că cei doi au început deja să se atace în spațiul public. În cursă vor mai fi și candidați de la Dreapta Unită și AUR.

O cursă similară vom avea și la Constanța. PNL, PSD, Dreapta Unită și AUR vin cu proprii candidați. Potrivit ultimelor informații, șeful ANCP, Horia Constantinescu, ar putea fi candidatul PSD la malul mării. Din partea PNL va candida actualul primar, Vergil Chițac, care a scăpat recent de ambele dosare în care era urmărit de DNA.

La Timișoara se anunță o reeditare a duelului dintre Dominic Fritz și Nicolae Robu. Membru USR, Fritz candidează sub umbrela "Alianța Timișoara Unită". El este susținut de 5 partide: USR, PMP, Forța Dreptei, Partidul Liberal Timiș și UDMR. Nicolae Robu candidează din partea PNL, dar va fi sprijinit și de Partidul Social Democrat.

Vom avea o alianță PSD-PNL și la Brașov, acolo unde se vor lupta, din nou, George Scripcaru și Allen Coliban. PSD și PNL îl vor susține în cursa pentru primărie pe Scripcaru, dar vor avea candidați separați pentru șefia Consiliului Județean Brașov. La fel se va întâmpla, de exemplu, și la Bacău. Acolo unde va fi rândul celor din PNL să susțină un membru PSD pentru primăria orașului.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE