Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum se tranșează lupta pentru Primăria București? Expert: "Mai grav decât un politician e un om de afaceri". Piedone ar avea șanse

Lupta pentru Primăria București va fi una încrâncenată, numai că încă nu se știe care ar fi candidații. Cu unele excepții. Actualul edil, Nicușor Dan, și-a anunțat deja o nouă candidatură, însă nu este sigur cine vor fi rivalii.

Rămas fără susținerea PNL, Nicușor Dan ar putea să aibă un adversar susținut de PSD, numai că acel candidat nu este încă definitivat. Pe lângă faptul că Gabriela Firea a anunțat că ar vrea un nou mandat, s-au vehiculat, în ultima vreme, niște nume surprinzătoare, precum afaceristul Dan Ostahie și doctorul Cătălin Cîrstoiu.

Inițial, PNL se gândea la ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dar între timp, este luată în calcul și varianta unui personaj susținut atât de PSD, cât și de PNL.

Lupta pentru Primăria București

Însă încurcate sunt ițele acestor socoteli. Sociologul Alfred Bulai a explicat cum ar putea fi privite calculele.

Alfred Bulai, sociolog: "S-au spus multe lucruri acolo, inclusiv o anumită incoerență, dacă tu ai candidat... Nu sunt mulțumiți, poate, de Burduja, asta este altă poveste. Există un adevăr acolo. Sigur că un candidat comun are șanse mai mari, depinde cine este el. Lucrurile nu sunt chiar așa cum au fost sugerate.

Doamna Firea a câștigat la București, PSD a câștigat la București, cu brio, în 2016, da? Pe de altă parte, dacă doamna Firea era isteață și, atunci când erau conflictele din PSD, presa situația de așa natură încât să fie dată afară din partid, credeți-mă că acum era primarul Bucureștiului.

Oprescu nu a fost independent, ci s-a dat independent. El a fost membru PSD și candidat al PSD de mai multe ori. Ideal este să fie un independent. La președinție funcționează asta, dar parțial, putem vorbi și la primăria București.

Dar atenție, ceva mai grav decât un politician este un om de afaceri. Nu are nicio treabă. Nu e normal să fie un om de afaceri în politică, nici nu e bine să vezi oameni de afaceri în politică. În toată lumea asta există acest gen. Nu înseamnă că trebuie să fii sărac, nu trebuie să exagerăm, dar omul de afaceri trebuie să se ocupe de afaceri, nu trebuie să se ocupe de politică.

Nu se poate face această aritmetică pentru că nu se însumează. În politică, de exemplu, cinci partide de 1% fac tot 1%, nu se adună neapărat. Dacă ești un candidat de succes și atragi alte forțe, s-ar putea să fie 5+5+5 = 40. Nu așa funcționează logica electorală.

E însă un lucru care trebuie luat în calcul, pentru că e o absolută tâmpenie să testezi oameni de care nu a auzit nimeni. Atenție, au nevoie de a fi în cărți - adică de a intra în cursa electorală - oameni care au deja notorietate. Adică nu pot să plec de la ideea că nu a auzit nimeni de persoana respectivă și că va câștiga alegerile, nu există această posibilitate. Când mai sunt două-trei luni până la alegeri, ai nevoie de oameni cu notorietate. Deci nu are nicio șansă, dar o să fie foarte simpatic."

Ce șanse ar avea Cristian Popescu Piedone

În toată această ecuație a intrat și primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care a lăsat de înțeles că va candida la primăria generală a Bucureștiului. În acest context, Alfred Bulai le-a dat o idee celor din PNL.

Alfred Bulai, sociolog: "A existat o reacție negativă față de domnul Piedone în noaptea de la Colectiv. Nu mai există emoțiile alea de mult, a trecut mult timp. Emoțiile, în general, dispar și emoția socială dispare. Pe de altă parte, a plătit. Și o parte din oameni nu sunt convinși că a fost implicat direct în povestea asta. Fie vorba între noi, au fost alții implicați, nu ne e foarte clar, ca în multe alte lucruri.

Deci nu este un handicap major pentru domnul Piedone. Mai degrabă pentru doamna Firea, pentru că e mai recentă povestea cu Firea. Dar pentru o parte din electorat, problema este că, dacă intră în alegeri domnul Piedone, din partea partidului lui Voiculescu - nu e exclus să treacă la PSD - va lua niște voturi reale de la PSD, de la candidatul mai degrabă al PSD-ului. De aceea am zis că contează foarte mult jocul.

Domnul Piedone, din câte știu, nu a declarat că va fi candidat, pentru că el stă bine-mersi și are toate șansele să câștige Primăria Sectorului 5. Riscul să meargă la București e destul de mare, pentru că o să rămână pe lângă. Sunt mai multe calcule, dar domnul Piedone este un candidat care are notorietate deja.

Putem vorbi și de alte personaje, s-ar putea să găsim foști prim-miniștri de la PNL care ar fi interesant să intre, pentru că ar putea să schimbe lupta politică. Sigur că i-au dat afară pe unii dintre ei. Aici trebuiau să aducă un personaj de gen Câțu. L-au dat afară, probabil. Sau Tăriceanu. Adică personaje de care am auzit și care sigur că pot înclina balanța.

Sunt două lucruri foarte diferite la București. Există șansa ca PNL să accepte un PSD-ist, pentru că sunt mai mulți PSD-iști care pot să conteze în vot. E o problemă dacă sunt agreați și de PNL, dar, în principiu, cu un personaj care să arate foarte bine, există o șansă. Nu e atât de dificil să-l bați pe Nicușor Dan. E o fantezie (n.r.: că nu poate fi bătut). Nu are cum să-l susțină decât USR. Nu stă rău USR în București."

AUR poate câștiga primării în teritoriu

În teritoriu, luptele pentru primării sunt diferite, după cum explică sociologul Alfred Bulai.

Alfred Bulai, sociolog: "AUR nu stă nemaipomenit în București. Oricum, AUR va fi cel mai câștigat partid, pentru că nu are nici primari, nici consilieri, deci orice câștigă e un plus. Nu cred că au o strategie foarte importantă cu localele, pentru simplul fapt că nici nu au mulți candidați. Acolo chiar sunt oameni de care nu ai auzit. Politic, o să conteze, probabil, la nivel de consilieri. Dar pericolul pentru celelalte partide este că îți mai iau din voturi, aici e marea problemă.

În general, în teritoriu, alianțele sunt contra naturii, nu au legătură cu logica unor lideri politici de la centru. PRM, pe vremuri, era mână în mână cu PNL, de exemplu. De ce? Pentru că, la nivel local, sunt alte relații. În orașele mici sau în comune sunt oameni care se cunosc și care au dușmănii personale, indiferent de alianța de la centru. E altă realitate acolo, nu se respectă neapărat alianțele de la centru, sunt interse locale. Eu nu exclud alianțe locale.

Toți primarii au fost susținuți politic. Altfel, e o aberație. Sigur că dă mai bine un independent. A fost o excepție doamna Firea, prima femeie primar al Bucureștiului. Lumea nu vrea neapărat un independent ca să se afle în treabă. Firea nu era în șefia importantă a PSD când a candidat. Abia venise atunci, fusese purtător de cuvânt în campania lui Ponta. Lumea nu vrea neapărat să nu fii în politică, ci să fii un pic deasupra."

  • Liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au spus că încă nu au discutat varianta susținerii unui candidat comun la primăria București.
  • Ultimul sondaj CURS îl dă pe Nicușor Dan pe primul loc în intenția de vot al bucureștenilor.

Calendarul alegerilor din 2024

După negocieri intense, membrii coaliției PSD-PNL au căzut de acord în ceea ce privește calendarul alegerilor din 2024. Patru scrutinuri ar fi prea mult pentru cetățeni.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE