Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii fără viză de flotant cer lege nouă pentru vot. Peste 500.000 de studenți ar putea să nu voteze din cauza comasării alegerilor

Mii de tineri care vor să voteze spun că sunt puși în dificultate la alegerile din 9 iunie. Aproximativ 1000 de studenți și 10 asociații cer Guvernului României să reducă la 45 de zile termenul limită dinaintea alegerilor până la care cetățenii pot obține viza de flotant pentru a putea vota în localitatea lor de reședință.

Anul trecut a fost adoptata o lege care le permitea să voteze doar celor care aveau reședința stabilită cu șase luni înainte de scrutin.

Teodora este din Onești, județul Bacău, dar studiază și locuiește în Cluj-Napoca de aproape 3 ani. Acum 4 ani a ieșit la vot și s-a implicat ca observator independent la alegerile din orașul ei natal.

Cu toate astea, acum are incertitudini de cum va putea sa isi aleaga primarul, deoarece nu deține o viză de flotant și nu poate vota în Cluj-Napoca.

Un drum pana acasă durează o zi intreagă, iar alegerile vor fi si in perioada sesiunii de examene.

”Fiind din Bacău dacă este să merg până acasă fac 13 ore jumătate cu trenul și cumva distanța, drumul este foarte obositor și ar fi mult mai ușor sa pot sa votez de aici și să nu trebuiască sa mă duc pana acasă.”, spune fata.

Silviu are 29 de ani și este inginer zootehnist. S-a mutat de puțin timp din Baia Mare în Cluj-Napoca. Planul lui era să obțină o viză de flotant ca să poată vota și pentru alegerile locale din Cluj-Napoca.

Bianca se află printre cei norocoși care pot vota în localitatea de domiciliu. Ea locuiește în Alba-Iulia și va putea vota acasă.

Doar un sfert din dinerii din România au participat la scrutinul trecut

La alegerile precedente, doar 25% dintre tineri au participat la vot, ceea ce înseamnă că doar 1,2 milioane de tineri au fost prezenți, în timp ce 3,5 milioane de tineri nu s-au prezentat la secțiile de votare.

În acest an, pe listele electorale permanente se găsesc mai mult de 4,5 milioane de tineri cu drept de vot, iar o modificare a Legii nr. 115 din 2015 ar putea oferi cadrul ca rata tinerilor la vot să fie mai mare.

În cazul tinerilor care studiază temporar peste graniță la universitatile internationale singura soluție pentru ei este votul prin corespondență.

Ziua alegerilor din iunie ar putea crea dezinformare și incertitudine la cabinetele de vot din cauza noilor modificari create de comasarea alegerilor, spun sociologii.

Situția creată ar putea fi considerata neconstitutionala, spun expertii politici, fiind in contradictie cu prevederile articolului 16 din Constituție, care garantează egalitatea în drepturi, inclusiv cel de vot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE