Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: 69% dintre elevii români au mai multă încredere în Comisia Europeană, față de Guvern

Tinerele generații au mult mai mare încredere în Uniunea Europeană decât în autoritățile române, potrivit studiului Internațional de Educație Civică și Cetățenească. Iar procentul elevilor români care spun că vor vota la alegerile europene, atunci când vor ajunge la majorat, este cu aproape 20% mai mare față de media europeană.

Diferența de încredere a elevilor români între instituțiile statului român și cele europene este de 25 de procente. 

Cătălina Ulrich, coordonator studiu ICCS pentru România: ”Datele ne arată că 69%, respectiv 68% dintre elevii români participanți la studiu care sunt elevi de clasa a VIII-a au încredere totală și ridicată în Comisia Europeană și în Parlamentul European. În vreme ce doar 44% dintre aceiași elevi au încredere în Guvernul român 05:43 MUSCĂ 06:12 Putem face presupunerea că elevii înțeleg foarte bine lumea în care trăiesc, ei au experiența directă, în sensul că au părinți care lucrează în străinătate, văd cum funcționează instituțiile europene.”

Reporeter: ”Aveți încredere în instituțiile europene și care ar fi acestea?”

Tânăr: ”Da, absolut. Ca cetățean european am mare încredere în instituțiile Uniunii Europene, în parlamentul european, consider că dau legi care pot să ajute la nivel macrointernațional și toate țările din Uniune.”

Intenția de vot în rândul tinerilor, în creștere

Studiul mai arată că intenția de vot la alegerile europene pentru generațiile care vor ajunge la majorat peste patru ani este de 77%, față de media de 58%.

 Însă, analiștii sunt sceptici în ceea ce privește transpunerea acestor intenții de vot în realitate peste câțiva ani. 

Adi Zăbavă, analist politic: ”Într-o oarecare măsură, rezultatele mi se par surprinzătoare pentru că. Nu cred că avem un sistem educațional care să le insufle tinerilor lucrurile de bază despre ceea ce înseamnă politica, implicarea în comunitate, votul. Încrederea în Guvern nu depășește astăzi 15%. De ce ar avea cei cu 10 ani mai puțin o încredere atât de mare în Guvern? O pot pune doar pe seama unei necunoștințe de cauză, sau a unor informații succinte pe care le au despre aceste instituții și despre treaba lor și nu pun pe seama unei încrederi efective că aceste instituții.”

Raportul,  publicat săptămâna aeasta, a fost realizat pe un eșantion de 82.000 de elevi, 40.000 de profesori și 3.400 de directori din 22 de țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE