Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri locale 2023 în Republica Moldova. PAS obţine cele mai multe mandate, dar nu câştigă niciun municipiu

Update: Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintei Maia Sandu, a câştigat cele mai multe mandate de primar şi în turul al doilea al alegerilor locale din Republica Moldova, fără însă a obţine vreun municipiu.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), PAS a obţinut victoria în 66 din cele 273 de localităţi în care s-a desfăşurat al doilea tur de scrutin.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este a doua forţă politică cu 41 de mandate, în timp ce candidaţii independenţi s-au impus în 32 de localităţi.

De asemenea, Partidul Social Democrat European a câştigat 30 de primării, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei 22, Partidul "Renaştere" 17, Partidul Liberal Democrat din Moldova 11, iar Mişcarea "Respect Moldova" şi Platforma Demnitate şi Adevăr câte opt mandate.

Au mai obţinut funcţii de primar Partidul Nostru - şase, Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare - cinci, Partidul Schimbării - cinci, Partidul Democrat Modern din Moldova - cinci, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - patru, Liga Oraşelor şi Comunelor - trei, Mişcarea Alternativa Naţională - două, Partidul "Democraţia Acasă', Partidul Naţional Liberal - două, Partidul Acţiunii Comune - Congresul Civic - unul, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - unul, Partidul Verde Ecologist - unul şi Partidul Liberal - unul.

Știrea inițială: Populaţia din 273 de localităţi din Republica Moldova iese duminică la urne în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale pentru funcţia de primar.

Al doilea tur de scrutin este organizat ca urmare a faptului că, în urmă cu două săptămâni, pe 5 noiembrie, niciunul dintre candidaţii la funcţia de primar nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor necesare pentru a fi declarat ales.

În alte opt circumscripţii electorale din Republica Moldova vor fi organizate alegeri repetate, pe motiv că prezenţa la urne la scrutinul din urmă cu două săptămâni a fost sub pragul de validare de 25% din totalul alegătorilor.

Totodată, în alte două localităţi, sunt organizate alegeri parţiale pe motiv că pe 5 noiembrie nu a existat candidat pentru funcţia de primar, ca urmare a deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a exclude din competiţia electorală Partidul "Şansă", care a fost considerat grupare de criminalitate organizată.

În turul al doilea vor candida pentru funcţia de primar 544 de persoane

Cei mai mulţi, 152, sunt membri ai partidului de guvernământ, respectiv Partidul Acţiune şi Solidaritate. Alţi 74 vor candida din partea Partidului Socialiştilor, iar 61 din partea Partidului Social Democrat European. De asemenea, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei va avea 47 de reprezentanţi, în timp ce 57 candidaţi vor fi independenţi.

Dintre cei 544 de candidaţi la funcţia de primar 386 sunt bărbaţi şi 158 sunt femei.

Cele mai importante localităţi în care va avea loc turul al doilea sunt municipiile Bălţi, Comrat, Edineţ şi Ungheni.

Potrivit legislaţiei electorale din Republica Moldova, în turul al doilea, alegerile se declară valabile dacă la acesta participă cel puţin 20% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.

În restul de 617 localităţi, printre care şi municipiul Chişinău, primarul a fost ales din primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate. Ion Ceban, actualul primar al capitalei Republicii Moldova, a obținut al doilea mandat de edil al Chișinăului.

În primul tur, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate - 225, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 99 de mandate. Alţi 83 dintre primarii aleşi în primul tur au candidat independent, iar 73 din partea Partidului Social Democrat European.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cetăţenii moldoveni au votat, duminică, primarii şi consilierii locali. Alegerile au avut loc pe teritoriul întregii Republici Moldova, cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului, care formează aşa-zisa republică separatistă Transnistria.

Locuitorii Republicii Moldova au avut de ales 898 de primari, inclusiv din municipiul Chişinău, precum şi cei 11.058 de consilieri locali, din raioane, municipii, oraşe, comune şi sate.

Pe liste s-au regăsit candidaţi din partea a 35 de partide politice dar şi independenţi. Pentru cele 898 de primării din ţară au fost depuse peste 3.200 de candidaturi, dintre care 27 pentru Primăria municipiului Chişinău şi 15 în municipiul Bălţi.

06/11/2023 , 19:27

Ion Ceban a obținut peste 50% din voturi la alegerile pentru Primăria Chișinăului

Ion Ceban, actualul primar al capitalei Republicii Moldova, a obținut al doilea mandat de edil al Chișinăului, cu peste 50 la sută din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Ceban a acumulat un număr de voturi aproape dublu față de următorul candidat, cel al Partidului proeuropean Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare.

Când este vorba însă de consiliul municipal, formațiunea Mișcarea Alternativă Națională, creată de Ion Ceban, nu a înregistrat același succes și se află la egalitate cu partidul puterii proeuropene, cu un scor de aproape 33 la sută. Următoarele clasate sunt partidele proruse – cel al Socialiștilor și, respectiv, al Comuniștilor. În aceste condiții, formarea unei coaliții se va decide în cadrul negocierilor în care Ion Ceban va juca un rol central. La prima conferință de presă de după anunțarea rezultatelor preliminare, Ceban a sugerat că este dispus pentru o colaborare largă.

”Vreau să vă asigur că voi fi primarul tuturor, absolut al tuturor. Am luat și voi lua în continuare notițe și la acele remarci pe care le-ați făcut și la acele critici care sunt constructive. La acele propuneri care au sunat de la unii contracandidați”, a spus Ion Ceban.

În primul său mandat de primar al Chișinăului, Ion Ceban a fost în opoziție cu Guvernul condus de partidul proprezidențial. În partea a doua a mandatului, primarul nu a avut o relație bună nici cu partidele proruse - al Socialiștilor și Comuniștilor. Acestea din urmă l-au acuzat de trădare.

Cine este Ion Ceban

Născut în anul 1980, Ion Ceban a intrat în politică relativ tânăr, la începutul anilor 2000. Ascensiunea i-a fost asigurată mai întâi de Partidul Comuniștilor, iar ulterior de Partidul Socialiștilor. După pierderea puterii de către socialiști, Ion Ceban și-a creat propria formațiune politică, declarată social-democrată și europeană.

Totuși, unii analiști de la Chișinău susțin că Ceban nu ar fi renunțat în totalitate la viziunile proruse.

La nivel național, alegerile par să fie dominate de Partidul de la guvernare Acțiune și Solidaritate. Chiar și așa, partidul puterii nu a reușit să câștige nicio primărie din marile orașe.

”Aceste alegeri sunt importante pentru că ne alegem primarul și consilierii, dar au o semnificație aparate. Și anume faptul că au loc într-un context politici, geopolitic dacă doriți, legat de integrarea europeană. Și acest vot nu a fost doar pentru primari, pentru consilieri, dar a fost un vor proeuropean.

Și de data aceasta moldovenii au demonstrat că nu se lasă intimidați. Sub o presiune și mai mare au dat un vot și de protest împotriva grupărilor criminale și coalițiilor lor, celor de la Kremlin”, a afirmat Igor Drosu, președintele PAS.

Partidul proeuropean Acțiune și Solidaritate a anunțat că a câștigat, în cadrul primului tur, peste 240 de primării din cele aproape 900 din țară. De asemenea, în 19 raioane din 32, PAS a obținut cele mai multe voturi pentru consiliile locale.

Rezultatele finale ale primului tur al alegerilor locale urmează să fie anunțate în următoarele zile de către Comisia Electorală Centrală.

06/11/2023 , 17:45

PAS a pierdut alegerile în satul natal al Maiei Sandu

După prelucrarea tuturor proceselor verbale, rezultatele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală arată că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), din care face parte și Maia Sandu, a pierdut alegerile în satul natal al președintei Țării, Risipeni, din raionul Fălești.

06/11/2023 , 16:27

Primari aleși din primul tur în peste 600 de localități din Republica Moldova

Peste 600 de localități din Republica Moldova vor avea primari în urma primului tur al alegerilor locale. Anunțul a fost făcut luni de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

În 623 din totalul 898 de localităţi în care au fost organizate alegerile locale, unul dintre candidaţi a obţinut mai mult de jumătate din voturile cetățenilor.

"Ţinând cont de faptul că, în celelalte 265 de localităţi, niciun candidat nu întruneşte mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin, cu doi candidaţi, care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, şi aceşti doi candidaţi vor fi incluşi în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi pe care le-au acumulat în primul tur de scrutin", a precizat Angelica Caraman, potrivit Agerpres.

Localitățile din Republica Moldova în care alegerile se vor repeta

De asemenea, alegerile au fost invalidate în opt localități, în condițiile în care a fost înregistrată o prezență la vot de sub 25%. În aceste cazuri, procesul de votare se va repeta, candidaţii fiind aceiaşi.

06/11/2023 , 16:04

Liderul PAS susține că echipele europene de candidați au obținut cel mai bun rezultat la alegerile din Republica Moldova

Igor Grosu, președintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare în Republica Moldova, a afirmat că formațiunea pe care o conduce a obținut ”cel mai bun rezultat” la alegerile locale care au fost organizate duminică.

Liderul PAS consideră că scorul electoral este bun, în condițiile în care a existat ”un amestec fără precedent din partea unei ţări străine în treburile interne” ale Republicii Moldova.

”PAS a muncit într-o campanie dificilă, cu un amestec fără precedent din partea unei ţări străine în treburile noastre interne, cu bani murdari şi cu propagandă care a semănat neîncredere în societate. Kremlinul şi forţele pro-ruse au aruncat tot ce au putut în această campanie. Au mizat pe grupări criminale, dar şi pe forţe politice deghizate în pro-europene şi democrate. În ciuda acestor imixtiuni fără precedent ale unui stat străin, PAS şi echipele europene de candidaţi a obţinut cel mai bun rezultat pe ţară”, a afirmat Grosu, potrivit Agerpres.

Igor Grosu a precizat că Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat alegerile pentru funcţia de primar, din primul tur, în 244 de localităţi, iar în alte 153 candidaţii PAS au intrat în turul al doilea.

"PAS a arătat că suntem o echipă puternică la nivel local. Primarii PAS au obţinut sprijinul oamenilor pentru calea europeană în peste 390 de localităţi. 244 de primari PAS au câştigat din primul tur, iar 153 merg în turul doi ale alegerilor locale. În 19 raioane, PAS, echipa Europa, este în primul loc în susţinerea oamenilor.

În Consiliul Municipal Chişinău vom avea o facţiune puternică. 20 de consilieri locali vor lupta pentru un oraş european. Îmi exprim recunoştinţa pentru fiecare vot acordat candidaţilor pro-europeni. Este nevoie să facem coaliţii pro-europene în cât mai multe raioane şi sate, să lucrăm împreună pentru ca toţi moldovenii să aibă condiţii mai bune de trai. Europa a câştigat în Moldova în majoritatea localităţilor. Acum este nevoie să ne apucăm de lucru şi să aducem cu adevărat nivelul european de trai acasă", a adăugat preşedintele PAS, conform sursei citate.

06/11/2023 , 08:27

Primarul Chișinăului, preferat pentru realegere. Rezultatele preliminare arată că Ion Ceban a obținut peste 50% din voturi

Ion Ceban, actualul primar al capitalei Republicii Moldova, a obținut 50,63% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Cu alte cuvinte, Ceban, care conduce partidul Mișcarea Alternativa Națională, va fi cel mai probabil desemnat din nou primar, pentru al doilea mandat.

Partidul său este înființat anul acesta, în ianuarie, și are o doctrină social-democrat-europeană. Gruparea se află în opoziție cu actualul guvern al Republicii Moldova.  Rezultatele finale vor fi prezentate de Comisia Electorală Centrală, în următoarele zile.

05/11/2023 , 18:46

Peste 39% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot

Peste 39% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18.00, la scrutinul pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali, arată datele centralizate de Comisia Electorale Centrale (CEC).

Potrivit acestora, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, şi-au exprimat dreptul de vot 1.097.879 alegători, ceea ce reprezintă 39,63%.

05/11/2023 , 15:02

Maia Sandu: Nimeni nu este mai presus de lege, nici cei care au miliarde de lei de origine rusă

 Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, duminică, la ieşirea de la vot, că "nimeni nu este mai presus de lege", "nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă", referindu-se la Partidul "Şansa", care a fost eliminat, vineri, din alegerile locale, ca urmare a faptului că a fost asimilat cu o grupare de criminalitate organizată.

Liderul de la Chişinău a subliniat că toţi "cei care folosesc bani nedeclaraţi şi mai ales bani de provenienţă din afara ţării pentru a finanţa aceste activităţi nu corespund standardelor democratice", explicând astfel decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a anula candidaturile Partidului "Şansa".

"Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Există o lege cu privire la finanţarea partidelor politice, cu privire la finanţarea campaniilor electorale, există un cadru legal cu privire la securitatea naţională şi toată lumea trebuie să respecte aceste legi.

Nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă sau de altă origine, bani prin care încearcă să denatureze alegerile şi rezultatele acestora. Alegerile sunt despre democraţie şi despre respectarea legii.

Cei care nu respectă legea şi care insistă să corupă alegătorii, cei care folosesc bani nedeclaraţi şi mai ales bani de provenienţă din afara ţării pentru a finanţa aceste activităţi nu corespund standardelor democratice", a afirmat Maia Sandu.

05/11/2023 , 15:02

Prezenţa la vot la ora 14.00 a fost de 26,33%

Doar 26,33% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au votat, duminică, până la ora 14.00, la alegerile locale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Astfel, în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor de votare, şi-au exprimat votul 728.077 alegători, ceea ce reprezintă 26,33% din totalul celor 2.758.000 de cetăţeni înscrişi în listele electorale.

În municipiul Chişinău, prezenţa la vot a fost, la ora 14.00, de 23,07%, sub media naţională. Numărul cetăţenilor care au votat pentru primar şi Consiliul Local a fost de 179.197.

Cele 1.958 secţii de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, mai puţin în Transnistria, rămân deschise până la ora 21.00.

Până la ora 12:00, 494.654 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, puțin mai active sunt femeile, acestea reprezentând 52,92% din numărul celor care s-au prezentat la urne în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare, potrivit stiri.md.

Datele CEC mai arată că cei mai tineri, dar și cei mai în vârstă sunt mai puțin activi. Tinerii cu vârstele cuprinse între 18-25 de ani reprezintă 3,93% din numărul total de alegători care au votat până la ora 12:00. Alegătorii cu vârstele de +76 de ani reprezintă 5,59% din toți cei care au votat. Ei sunt urmați de alegătorii cu vârstele cuprinse între 26-35 de ani – 8,54%; 36-45 de ani – 13,77%, 46-55 de ani – 16,79%; 56-65 de ani – 26,92% și 66-75 de ani – 24,56%.

În afară de cele 35 de partide, mai înregistrase candidaţi şi un alt partid, 'Şansă', care însă a fost scos din cursă, după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova decis, vineri, anularea candidaturilor înregistrate pe motiv că această formaţiune politică a fost asimilată unei grupări de criminalitate organizată. Partidul "Şansă" înregistrase pentru alegerile locale de duminică 652 candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri.

Numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.300.805 persoane. Pentru a fi validate, la aceste alegeri locale trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale din fiecare circumscripţie. Secţiile de votare, în număr de 1.958, vor fi deschise între orele 7.00 - 21.00.

Lupta pentru fotoliile de primar ar putea beneficia de un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, între candidaţii plasaţi pe primele două locuri, în cazul în care niciun candidat nu obţine o majoritate simplă în primul tur.

Alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 reprezintă cel de-al optulea scrutin de acest tip de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Ciolacu: Urez succes candidaţilor care reprezintă forţele democratice şi proeuropene

Premierul Marcel Ciolacu le-a urat mult succes, duminică, tuturor candidaţilor care reprezintă forţele democratice şi proeuropene în alegerile locale din Republica Moldova.

"Le urez mult succes tuturor candidaţilor care reprezintă forţele democratice şi proeuropene în alegerile locale de azi din Republica Moldova! Baftă şi colegilor din Partidul Social Democrat European", a scris Ciolacu pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE