Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia alocă sume uriașe pentru finanțarea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Autoritățile nu fac față amploarei acțiunilor rusești

Rusia alocă sume colosale de bani pentru a finanța acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova și de preluare forțată a puterii în stat.

Dezvăluirile au fost făcute de către șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău. Acesta a avertizat că Moscova urmărește ca prin intermediul alegerilor locale de duminică să aducă la putere oameni loiali Kremlinului, care să facă opoziție puterii centrale și să promoveze demersuri separatiste.

Ce spun autoritățile de la Chișinău

Amploarea acțiunilor Rusiei este atât de mare încât depășește capacitățile instituțiilor de stat responsabile de securitatea și apărarea ordinii publice, a spus oficialul de la Chișinău.

”Datele operative și analitice ale Serviciului de Informații și Securitate indică asupra pregătirii și realizării, începând cu a doua jumătate a anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a unor scenarii subversive de imixtiune externă, cu scopul înlăturării violente a guvernării democratice și preluării controlului politic de către grupări criminale subordonate altor țări.

Am fost informați, inclusiv de parteneri străini, despre planurile de preluare forțată a Guvernului cu implicarea a 500 de cetățeni străini cu pregătire militară în februarie-martie anul curent.”, a anunțat Alexandru Mușteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Rusia a cheltuit deja zeci de milioane de euro pentru finanțarea partidelor politice din Republica Moldova care sunt controlate de miliardarul pro-rus Ilan Șor. Acesta este dat în urmărire internațională de către autoritățile moldovene și este condamnat la 15 ani de închisoare.

”Estimările făcute din verificările operative și conform datelor de la parteneri, arată că sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Republicii Moldova se ridică la circa sau chiar peste 1 miliard de lei. Constatăm că Republica Moldova se confruntă în prezent cu pericole deosebite pentru securitatea statului.”, a mai susținut oficialul de la Chișinău.

Miliardarul fugar Ilan Șor a reacționat la raportul Serviciului moldovean de Securitate. Potrivit lui, sumele sunt în realitate de zeci de ori mai mari decât cele anunțate. Într-o înregistrare video publicată pe canalul său de Telegram, Ilan Șor dezminte însă că banii ar fi ai Kremlinului și spune că provin din afacerile pe care el le administrează în alte state.

Recent, președintele Maia Sandu a anunțat creșterea finanțărilor armatei moldovene pentru a face față riscurilor externe. De asemenea, partenerii Chișinpului, inclusiv Uniunea Europeană și NATO, au anunțat noi programe de finanțare pentru structurile de apărare și securitate din Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE